Seizoensopening De Marotte: bescheiden maar sfeervol

12 nov 2016, 13:50 Nieuws
jack peeters ateron
In Maastricht wordt de opening van het nieuwe carnavalsseizoen groots gevierd en dat trekt elk jaar vele duizenden carnavalisten uit de hele provincie. In Sittard viert Stadscarnavalsvereniging De Marotte de Elfde van de Elfde een stuk bescheidener, maar wel in een sfeervolle ambiance.
Op de Elfde van de Elfde is het in carnavalskringen eigenlijk gewoonweg Nieuwjaar, en dat vier je met familie, vrienden en bekenden. De carnavalsverenigingen van Groot-Zitterd waren dan ook uitgenodigd en aanwezig met hun prinsen. En vuurwerk was er ook, maar dan puur muzikaal, met optredens van Don Kiesjot, Sjtóm Toeval, Hou op die Kis, ZVK-winnaars Lejao en Bart, tweevoudig LVK-winnaars Spik en Span, Aafsjlaag Zitterd en vele anderen.
Tijdens de feestelijkheden op het prachtige Sittardse Kloosterplein werd verder de Greutsje Pin 2017 gepresenteerd, die op grond van het verkoopsucces van voorgaande jaren dit jaar in een oplage van 2500 stuks is geproduceerd. Voor 5 euro kunt u het speldje kopen en zo laten zien dat u de Zittesje Vastelaovend een warm hart toedraagt.
Ook werd de nieuwe Marotte-CD gepresenteerd. Nieuw daarop is dit jaar een tiener-liedje, gezongen door Lisa Schiffler, dat meedoet aan het Tiener Vastelaovesleidjes Konkoer.
Een bijzonder moment was daar toen het carillon van de Grote Kerk het bekende Zitterd Allein speelde. Aansluitend bracht De Marottekapel vanaf de kerktoren de Sittardse vastelaoveshymne "Hoog 't rood, gael, gruin" ten gehore, waarna de klok die aftelt tot carnaval werd gestart. Daarmee was het nieuwe seizoen officieel geopend. Na afloop van de feestelijkheden verspreidden de aanwezigen zich over de Sittardse café's om daar de avond in stijl af te sluiten.
Voorafgaand aan het programma op het Kloosterplein vonden er in besloten Marotte-kring nog twee officiële momenten plaats. Zo vierde grootvorst Harie I zijn elfjarig lidmaatschap van De Marotte en werd oud-prins Roger Bormans - mede-uitgever van het periodiek Quant - officieel geïnstalleerd als lid van De Marotte.