Het negentiende Oktoberfeest van Sittard barst vrijdag los

14 okt , 20:00 Nieuws
oktoberfeest 2022 reuzenrad 4
© Annet Wagener
Dit jaar barst de negentiende editie van het grootste najaarsfeest van het Zuiden los van 18 tot en met 23 oktober. Met onder andere drie grote feestpaviljoens, een authentieke Almhütte, een kirche, biergarten en grote najaarskermis belooft het een spectaculaire editie te worden.

Topartiesten

Verdeeld over alle feestlocaties treden dit jaar meer dan 100 nationale- en internationale topartiesten op. Grote publiekstrekkers zijn: Brings, Schürzenjäger, Die Draufgänger, Funky Marys, Sumpfkröten, Kasalla, Domstürmer, Snollebollekes, Almklausi en nog veel meer.

Parades

De eerste Oktoberfeestdag op vrijdag 18 oktober start met de Oktoberparade: een bonte stoet in ‘dirndl en lederhosen’, begeleid door harmonieën en fanfares, verlichte praalwagens, oude tractoren, paarden, koetsen en artiesten met als hoogtepunt de intocht van Miss Oktoberfeest 2024 Juliëtte Frijns. Op zondag 20 oktober trekt de Yellow Works Schutterijen-en Gildenoptocht door de binnenstad van Sittard.
Kijk voor de routes op www.oktoberfeestsittard.nl.

Heilige Oktoberfeestmis

Op zondagochtend 20 oktober luiden de kerkklokken in de historische binnenstad van Sittard. Gekleed in Trachten spoeden de inwoners en bezoekers van onze stad zich naar de Basiliek van Onze Lieve Vrouw van het Heilig Hart aan de Oude Markt voor de Heilige Oktobermis. Met medewerking van ’t Trumke en ’t Tröötje. De mis begint om 09:30 uur.

Simmesaame, Rimpelpop en Lollypop

Dit jaar vindt in het Boels Rental paviljoen op maandagmiddag 21 oktober wederom Simmesaame plaats, een besloten middag speciaal voor mensen met een beperking. Het Oktoberfeest Sittard organiseert deze middag in samenwerking met verschillende instellingen.
De gratis toegankelijke Rimpelpopmiddag blijft ook op deze dag gewoon gehandhaafd, dit jaar met: Marleen Mols, Pruuf Mar, Marleen Rutten, Frans Theunisz, Spik&Span en Beppie Kraft. Het Brand Weizen paviljoen is vanaf 13:00 uur geopend.
Voor de kleinste Oktoberfeestvierders is op woensdagmiddag 23 oktober Lollypop in het Boels Rental paviljoen. Hier kunnen kinderen dansen tijdens de Kidz-DJ Discoshow en treedt Jasmijn op.

Binnenstad en kermis

Niet alleen de Schootsvelden leven op tijdens het Oktoberfeest in Sittard. De hele historische binnenstad van Sittard doet mee aan de feestvreugde. Tussen de Schootsvelden en de Markt loopt een indrukwekkende kermisroute met meer dan 70 attracties en stands met Duitse lekkernijen. In de horeca op de Markt kunnen bezoekers terecht voor livemuziek en Duitse gerechten.

Woodcarven

Dit jaar keert het woodcarven van Van der Linden Groen terug op de Wiesn. De woodcarvers tonen hun kunsten met hout en kettingzagen in het Oktoberfeestweekend. De overige dagen zijn de afgeronde kunstwerken te bewonderen op de Wiesn.

Merchandise

Het Oktoberfeest Sittard introduceerde eerder al een eigen sieradenlijn, ontworpen door MARKED. In de webshop is dit jaar een wel heel speciale broche toegevoegd, namelijk van een reuzenrad. De broche en meer merchandise producten zijn ook op de Wiesn te koop.

Mengelers Almhütte

Vorig jaar introduceerde het Oktoberfeest een Almhütte met twee verdiepingen. Dit jaar wordt dus hut op de benedenverdieping weer wat uitgebreid. In deze hut kunnen bezoekers genieten van een écht Oostenrijkse maaltijd, voor het bezoek aan het paviljoen of voor een hele avond gezelligheid. De Almhütte werkt niet alleen op reservering. Bezoekers kunnen ook binnenlopen voor een hapje en een drankje, met livemuziek.

Oktoberfeest TV

Oktoberfeest Sittard is ook dit jaar live te volgen. In het voortraject zijn al meerdere afleveringen op social media geplaatst, waarin alle nieuwtjes rondom het grootste najaarsfeest van het Zuiden bekend zijn gemaakt. Tijdens het Oktoberfeest worden deze afleveringen live vanuit een studio bij het Brand Weizen paviljoen gepresenteerd. Deze uitzendingen zijn ook live “Auf die wiesn” te zien.

Miss Oktoberfeest Sittard 2024: Juliëtte Frijns

Dit jaar presenteert het Oktoberfeest Sittard de 11e Miss Oktoberfeest. Deze editie heeft Juliëtte Frijns de eer om de titel te dragen.
Juliëtte is er al sinds dag 1 bij. Jaar na jaar groeide haar deelname aan het Oktoberfeest. Zo stond ze een jaar achter de bar, een ander jaar bezocht ze het grootste najaarsfeest van het Zuiden zelfs in een rolstoel. Haar dochter Fleur was eerder ook al mini Miss. Juliëtte wordt op vrijdag 18 oktober gekroond en is het slotstuk van de Oktoberparade op vrijdag 18 oktober en de Yellow Works Schutterijen- en Gildenoptocht op zondag 20 oktober.

Lockers & infopunt

Nieuw dit jaar: op de Wiesn staan lockers die alle bezoekers kunnen gebruiken, je hebt geen ticket voor een paviljoen nodig. Bezoekers kunnen vooraf een locker reserveren of op de Wiesn een locker huren met een qr-code. Bij de lockers is ook het infopunt van de Wiesn te vinden.

Nieuwe programmaonderdelen

John Tana presenteert: Camping Soleil – Boels Rental paviljoen, dinsdag 22 oktober Samen met zijn band Crapuul zorgt John Tana voor een bijzondere avond. Inclusief animatieteam, Dries Roelvink & Frans Duijts.

Trök nao ’t Zuuje – Brand Weizen paviljoen, woensdag 23 oktober

Na al het Duitse feestgedruis gaan we op woensdag weer Trök nao ’t Zuuje, uiteraard mét een Duitse knaller; Marjolein Heijltjes, Träcksäck, Lex Uiting én Vollgas Orchester.

Sjef Schurgers

Dit jaar wordt het eerste jaar zonder Sjef Schurgers, oprichter van het o.a. het Oktoberfeest Sittard. Afgelopen juli hebben we afscheid genomen van Sjef. Dit betekent echter niet dat hij er niet bij zal zijn. De Biergarten, midden op de Wiesn, wordt omgetoverd tot de Sjef Schurgers Platz. Daarnaast draagt de crew van het Oktoberfeest Sjef op de mouw van het crewshirt met zich mee. Zo is Sjef er toch een beetje bij.