Nieuw: drempelloos internationaal reizen met bus en trein met slechts één ‘swipe’ op je mobiel

14 okt , 21:25 Nieuws
swipe en start je reis
Arriva
Reizen met het openbaar vervoer moet makkelijk zijn. Daarom introduceert Arriva in haar reisapp glimble een nieuwe manier van in- en uitchecken.
Met behulp van locatiebepaling op de telefoon reizen passagiers door in- en uit te swipen in alle bussen en treinen van Arriva in Limburg. Door in de glimble-app ‘in te swipen’ activeren ze een geldig vervoerbewijs. Door ‘uit te swipen’ checken ze uit en worden de kosten voor de reis direct berekend. Met deze nieuwe manier van reizen hoeft men niet meer in- en uit te checken bij het overstappen en behoort ‘vergeten uit te checken’ tot de verleden tijd. Als de reisapp signaleert dat iemand niet meer reist, wordt diegene namelijk automatisch uitgecheckt.
De nieuwe manier van reizen op basis van locatiebepaling (GPS) is mogelijk in alle bussen en treinen van Arriva in de concessie Limburg, op de Drielandentrein tussen Maastricht en het Duitse Aachen en zelfs in de regionale treinen van Aachen naar Köln. Het tarief dat de reiziger betaalt, is hetzelfde als het reguliere OV-tarief.
Limburgs gedeputeerde voor mobiliteit, Jasper Kuntzelaers, is heel blij met deze stap: "We willen de verbindingen van Limburg met het buitenland verbeteren. Reizen met het openbaar vervoer over de grens kan lastig zijn voor mensen. Deze nieuwe manier van reizen maakt het makkelijker én leuker om voor werk of plezier de grens over te gaan. Dat is geweldig voor de Limburgers!"

Ook in- en uitswipen over de grens

Door swipen naar Aachen en Köln mogelijk te maken is een eerste belangrijke stap gemaakt op weg naar soepel en makkelijk internationaal reizen, de achterliggende techniek is er klaar voor. Samen met de partners aan Duitse zijde wordt nu gekeken hoe een verdere uitbreiding van internationale ticketing kan worden ingevoerd.
Regiodirecteur Michiel Cusell van Arriva Limburg vertelt: "Met de introductie van deze innovatieve manier van in- en uitchecken via onze glimble-app, zetten we een grote stap richting een zorgeloze (internationale) reiservaring voor onze reizigers. Door simpelweg te swipen, maken we het reizen met het openbaar vervoer niet alleen eenvoudiger, maar ook leuker en toegankelijker, ook over de grens. Dit is een belangrijke mijlpaal in onze voortdurende inzet om het reizen in Limburg en daarbuiten te verbeteren.
We zijn trots om deze vooruitgang te bieden aan onze reizigers en kijken uit naar de verdere uitbreiding van deze technologie."

Reizen op basis van locatiebepaling onderdeel van MaaS pilot

Reisapp glimble by Arriva is ontstaan vanuit de MaaS pilot Limburg. De pilot Mobility as a Service, kortweg MaaS, is een initiatief van de Provincie Limburg en het Ministerie van IenW. Middels een aanbesteding werd Arriva geselecteerd als dienstverlener voor de pilot MaaS in Limburg. Deze MaaS pilot eindigde eind 2023 en hield zich bezig met vernieuwende oplossingen voor het openbaar vervoer. Na Limburg werd de ‘glimble by Arriva-app’ ook geïntroduceerd in de rest van Nederland. Om reizen zo drempelloos te maken, is daar nu reizen met locatiebepaling als functionaliteit aan toegevoegd. Uiteraard is daarbij de privcay van de reiziger gewaarborgd. Locatiegegevens worden niet gedeeld en alleen gebruikt voor het afrekenen van de gemaakte reis.

Hoe betalen mensen voor hun reis?

Reizigers betalen achteraf voor hun reis. Dit doen ze met een creditcard die gekoppeld is aan reisapp glimble. Later dit jaar worden andere betalingsmogelijkheden toegevoegd, zoals iDeal.