Het rommelt bij Bie Ós mijn Streekomroep

06 jul 2021, 20:20 Nieuws
omroep bie os 1
Nadat eerder al voorzitter Ruud de Pree en secretaris Roy Alberts het voor gezien hielden bij Bie Ós mijn Streekomroep is nu ook hoofdredacteur Bert Salden opgestapt.
Ook penningmeester Hein Martens stopt ermee, zoals hij al eerder had aangekondigd.
Sinds het (gedwongen) samengaan van Streekomroep Start en Lokale Omroep Stein in Bie Ós mijn Streekomroep lijkt er van een lekker draaiende organisatie nog allerminst sprake te zijn. Voordat na een fusie de plooien zijn gladgestreken gaat er doorgaans wel wat water door de Maas. De vraag is nu hoeveel water er nog door de Maas zal gaan voordat er sprake is van rust in de organisatie.
Waar De Pree en Alberts opstapten omdat de gemeenten Beek, Sittard-Geleen en Stein niet met extra geld over de brug wilden komen - geld dat volgens beide bestuurders nodig is om op een professioneel niveau te kunnen functioneren en de gestelde ambities waar te kunnen maken - vertrekt nu ook hoofdredacteur Bert Salden vanwege een verschil van inzicht met het bestuur.
Volgens Salden is het onmogelijk om actueel nieuws te brengen, omdat alles eerst in het redactieoverleg op maandag moet worden besproken. "Als er ergens een grote brand is zou ik daar dus niet direct op kunnen inspringen," zegt Salden ietwat chargerend. Verder is er aan zijn kant ontevredenheid over de interne gang van zaken bij de omroep. "Als ik een cameraman nodig heb moet ik dat via een centraal punt aangeven. Degene die vervolgens de cameramensen toewijst is ook betrokken bij Stein Lokaal, een lokale website in Stein die regelmatig camerareportages met nieuws over Stein plaatst. En dan blijken de cameramensen me net iets te vaak bezet met werk in Stein voor Stein Lokaal, waardoor nieuws uit Beek en Sittard-Geleen in mijn ogen onvoldoende aandacht krijgt. En die gemeenten dragen toch in belangrijke mate bij in de kosten van Bie Ós." De door Stein Lokaal gemaakte en uitgezonden reportages worden overigens ook door Bie Ós uitgezonden.
De meningen over het vertrek van hoofdredacteur Bert Salden binnen de omroep zijn verdeeld. Een deel van de vrijwilligers vindt het jammer, maar anderen zijn er niet zo rouwig om dat de indertijd door oud-voorzitter De Pree aangetrokken hoofdredacteur is vertrokken. "Wanneer een bezoldigd voorzitter of een bezoldigd hoofdredacteur de lakens begint uit te delen aan onbezoldigde vrijwilligers wordt dat vaak niet zo gewaardeerd," verwoordt een van hen de gevoelens bij een deel van de vrijwilligers.
In elk geval is de gang van zaken bij Bie Ós aanleiding voor vragen vanuit de lokale politiek. Zo stuurde raadslid Marcel Claessens van de raadsfractie van het gob van de gemeenteraad van Sittard-Geleen een brief met een rits vragen aan het College van B&W over de bij de streekomroep ontstane situatie en luidt de hamvraag: heeft de streekomroep in zijn huidige vorm wel toekomst? Is het nodig en wenselijk om de organisatie verder te professionaliseren, hoe moet dat dan gebeuren en wat mag dat kosten? In dat geval zal er naar verwachting geld bij moeten en daarover zullen dan alle drie de gemeenten - Beek, Sittard-Geleen en Stein - het onderling eens moeten zijn. Daarbij helpt het natuurlijk als er sprake is van een stabiele organisatie.