Hoe zorg je voor efficiënte afvalscheiding binnen je bedrijf? 5 tips!

18 sep , 7:00 Nieuws
afvalbak
Afvalscheiding binnen je bedrijf is een van de belangrijkste stappen die je kunt nemen om duurzamer te werken. Of je nu een klein kantoor hebt of een groot productiebedrijf runt, het correct scheiden van afval heeft een positieve impact op het milieu en kan zelfs kostenbesparend zijn.
Maar hoe begin je met een efficiënte afvalscheiding? In dit artikel geven we je vijf praktische tips om de afvalstromen binnen jouw bedrijf op een slimme manier te managen.

Wat houdt afvalscheiding in?

Afvalscheiding is het proces waarbij verschillende soorten afval van elkaar worden gescheiden zodat ze op de juiste manier kunnen worden verwerkt. Denk aan het scheiden van papier, plastic, glas en organisch afval. Dit maakt recycling mogelijk en vermindert de hoeveelheid restafval die op stortplaatsen terechtkomt.

Waarom is afvalscheiding belangrijk voor bedrijven?

  • Milieuwetgeving. Steeds meer landen, waaronder Nederland, hanteren strenge milieuregels voor bedrijven. Door afval op de juiste manier te scheiden, voldoe je aan de wetgeving en voorkom je boetes.
  • Kostenbesparing. Veel bedrijven zijn zich niet bewust van de financiële voordelen van afvalscheiding. Het scheiden van afval kan de hoeveelheid restafval verminderen, wat betekent dat je minder betaalt voor afvalverwijdering. Bovendien kunnen gerecyclede materialen geld opleveren.
  • Maatschappelijke verantwoordelijkheid. Bedrijven dragen een belangrijke verantwoordelijkheid richting de samenleving. Duurzaam ondernemen is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je bedrijfsimago. Klanten, partners en werknemers waarderen bedrijven die hun steentje bijdragen aan een beter milieu.

Hoe kun je beginnen met afvalscheiding?

Voordat je begint met afvalscheiding is het essentieel om binnen je bedrijf bewustwording te creëren. Zorg dat iedereen begrijpt waarom afval scheiden belangrijk is en hoe zij hieraan kunnen bijdragen. Zorg er ook voor dat al je medewerkers goed zijn opgeleid over hoe afvalscheiding werkt. Dit kan door middel van trainingen, handleidingen of posters op de werkplek.

Tip 1: Voer een afvalanalyse uit

Een afvalanalyse is een onderzoek naar de soorten en hoeveelheden afval die je bedrijf produceert. Dit geeft je een duidelijk beeld van welke afvalstromen er zijn en waar verbetering mogelijk is.

Hoe voer je deze uit?

Je kunt een afvalanalyse zelf uitvoeren door het afval een bepaalde periode te monitoren, of je kunt hiervoor een extern bureau inschakelen. Zorg ervoor dat je alle afvalstromen in kaart brengt en kijk waar de grootste kansen liggen om afval te verminderen of te recyclen.

Tip 2: Plaats voldoende afvalbakken

Voor een efficiënte afvalscheiding heb je verschillende bakken nodig voor elke afvalstroom, zoals papier, plastic, glas en organisch afval. Dit maakt het voor je medewerkers makkelijker om het afval direct op de juiste manier te scheiden.

Locaties van de afvalbakken

De locatie van afvalbakken is cruciaal. Plaats ze op strategische plekken zoals in kantoren, keukens en productiehallen. Zorg ervoor dat ze goed zichtbaar en gemakkelijk toegankelijk zijn. Een specialist in afvalverwerking kan je adviseren bij het strategisch plaatsen van de afvalbakken voor efficiënte afvalscheiding.

Tip 3: Maak afvalscheiding onderdeel van je bedrijfsprocessen

Afvalscheiding moet een vanzelfsprekend onderdeel worden van de dagelijkse werkzaamheden binnen je bedrijf. Dit betekent dat medewerkers weten waar ze hun afval kwijt kunnen en dat de infrastructuur duidelijk aanwezig is.

Aansporing door middel van beleid

Maak afvalscheiding onderdeel van het bedrijfsbeleid. Dit kun je doen door richtlijnen en regels op te stellen over hoe en waar afval gescheiden moet worden. Regelmatige controles en evaluaties helpen om het systeem effectief te houden.

Tip 4: Betrek je medewerkers actief bij afvalscheiding

Betrokken medewerkers zijn de sleutel tot succesvolle afvalscheiding. Zorg ervoor dat ze weten hoe ze afval op de juiste manier moeten scheiden en waarom dit belangrijk is voor het bedrijf en het milieu.

Incentives en beloningen

Je kunt afvalscheiding aantrekkelijker maken door beloningen of incentives te bieden. Denk aan het uitdelen van cadeaubonnen of het organiseren van een “groene week” waarin afvalbesparing centraal staat.

Tip 5: Werk samen met een gespecialiseerde afvalverwerker

Een professionele afvalverwerker kan je helpen bij het efficiënt en duurzaam verwerken van je afval. Ze hebben de kennis en middelen om afval op de juiste manier te scheiden en te recyclen.

Hoe kies je de juiste partner?

Het is belangrijk om een afvalverwerker te kiezen die past bij de behoeften van je bedrijf. Kijk naar de mogelijkheden die ze bieden voor recycling en vraag naar hun ervaring met vergelijkbare bedrijven in jouw sector. Bedrijfsafval is een professionele afvalverwerker die afvalcontainers levert door heel Nederland.

Welke materialen kunnen gescheiden worden?

Veel materialen kunnen gescheiden en gerecycled worden, waaronder papier, karton, plastic, glas, metalen en organisch afval. Door elk materiaal apart te houden, zorg je ervoor dat zoveel mogelijk hergebruikt kan worden.