Gemeente spant kort geding aan tegen De Witse BV inzake verkoop sportcomplex Het Anker

18 sep , 8:00 Nieuws
sportplaza het anker
De Gemeente wil sportcomplex Het Anker kopen van De Witse BV conform de opties zoals die in de koopakte van 2006 zijn overeengekomen met De Witse BV. De Gemeente heeft de verenigingen die van het sportcomplex in Buchten gebruik maken hierover op 3 juli 2024 geïnformeerd.

Aankoop

De Gemeente heeft via haar advocaat De Witse BV verzocht om met de Gemeente Sittard-Geleen het traject tot aankoop in te gaan. Dit zoals afgesproken in de koopakte van 2006. Artikel 7, lid 1, van deze koopakte beschrijft een procedure van 3 taxateurs. De kopende partij (in dit geval de gemeente) wijst een taxateur aan. De verkopende partij (De Witse BV) wijst een taxateur aan. De twee taxateur wijzen een derde taxateur aan die ook voorzitter is. Samen bepalen zij de waarde in het economisch verkeer van sportcomplex Het Anker. Daarbij moeten zij uitgaan van de uitgangspunten zoals verwoord in dit lid. Denk daarbij aan de huidige bestemming, de staat van onderhoud, het potentiële gebruik, etc.
De advocaat van De Witse heeft de Gemeente per brief van 5 augustus 2024 geïnformeerd dat De Witse BV dit traject niet wil doorlopen. De Witse BV wil (nu) ook geen taxatie door drie taxateurs starten. De Witse BV is van mening dat zij niet gehouden is om mee te werken aan een waardebepaling via taxatie (artikel 7.1 koopakte 2006) en ook niet aan de uitkomst van zo’n waardebepaling.

Kort geding; spoedeisend

Er is door de gemeente in verband met het spoedeisend belang een kort geding aangezegd. Het kort geding dient op 10 oktober 2024 bij de rechtbank in Maastricht. Daarin wordt gevorderd om De Witse BV te veroordelen tot meewerken aan de verkoop conform de koopakte van 2006, zoals met de gemeente is overeengekomen. De handelwijze van De Witse BV is naar het oordeel van het college strijdig met wat in het overleg van 13 juni 2024 is gezegd en wat daarna in de brief van 18 juni 2024 is bevestigd. Hierin gaf De Witse BV aan bereid te zijn om sportcomplex Het Anker aan de gemeente te verkopen. Nu geeft De Witse BV aan niet mee te werken aan de uitvoering van wat daarover in de koopakte van 2006 is afgesproken.
Nu De Witse BV niet wil meewerken, is onduidelijk of de gemeente vanaf 1 januari 2025 eigenaar is van sportcomplex Het Anker. Daardoor is het heel onzeker of de verenigingen na die datum nog kunnen blijven sporten. De Gemeente vindt het belangrijk dat verenigingen een sportlocatie behouden. Dit maatschappelijke belang weegt voor de Gemeente zwaar. De reactie van De Witse BV geeft de Gemeeente op grond van de spoedeisendheid geen andere mogelijk dan nu een juridische procedure te starten.

Alternatieve accommodaties

De Gemeente onderzoekt de mogelijkheden om (tijdelijk) andere accommodaties aan te bieden aan de betrokken verenigingen. Dit in afwachting van het oordeel van de rechter en voor het geval de gemeente op 1 januari 2025 toch geen eigenaar is van het sportcomplex.

Personeel

In de exploitatieovereenkomst met Het Anker BV zijn bepalingen opgenomen waarin de gemeente verantwoordelijkheid heeft t.a.v. het zwembadpersoneel. Denk hierbij aan het overnemen van kosten van afvloeiing, begeleiden naar ander werk, etc. Wij respecteren de verantwoordelijkheden die volgen uit de exploitatieovereenkomst en de wet en voeren deze ook uit. Tot 1 januari 2025 is Het Anker BV echter verantwoordelijk voor het personeel.

Zwemmen

Ten aanzien van het zwemmen volgt de Gemeente het raadsbesluit. De Gemeente zal zich dan ook sterk blijven maken voor het behoud van een doelgroepen- en instructiebad op Het Anker, zoals in eerdere raadsinformatiebrieven aangegeven. Door de situatie die nu is ontstaan, kan echter niet worden uitgesloten dat het zwembad vanaf 1 januari 2025 dicht is. Ook dit aspect wordt betrokken bij het zoeken naar alternatieve accommodaties.

Tot slot

Het college hoopt tijdig tot overeenstemming te komen met De Witse BV over de aankoop. De Gemeente vindt het immers belangrijk dat de betrokken verenigingen vanaf 1 januari 2025 gebruik kunnen blijven maken van sportcomplex Het Anker. Sportstichting Sittard-Geleen is een potentiële partij om de exploitatie van sportcomplex Het Anker te verzorgen. Voortzetting van de exploitatie door Het Anker BV is niet meer aan de orde.
De Gemeente laat weten te blijven werken aan een oplossing, maar daarbij afhankelijk te zijn van de wil tot medewerking door De Witse BV.