Inclusieparagraaf in raadsvoorstellen

07 feb 2021, 16:04 Nieuws
gemeentehuis geleen voor de rellen van 25 januari 2021
Vanaf 1 februari maakt de inclusieparagraaf verplicht onderdeel uit van de raadsvoorstellen van de gemeente Sittard-Geleen.
De Lokale Inclusie Agenda van de gemeente bestaat uit tien projecten. Eén van de onderdelen van die projecten is het opnemen van de inclusieparagraaf in de college- en raadsvoorstellen.
In december jongstleden is het college van Burgemeester en Wethouders akkoord gegaan met het opnemen van deze paragraaf in de voorstellen. Dit is tevens in lijn met een van de Global Goals over duurzame ontwikkeling. Global Goal nummer tien gaat namelijk over sociale, economische en politieke insluiting van iedereen; gelijke kansen scheppen, ordelijke, veilige en verantwoorde migratie en mobiliteit van mensen mogelijk maken. Met de inclusieparagraaf moet het bewustzijn voor inclusie groeien. Tevens moet deze paragraaf ervoor zorgen dat inclusie een wezenlijk onderdeel uitmaakt van ons beleid en de uitvoering daarvan.

Doel

Het doel van de inclusieparagraaf is drieledig en richt zich op de kernbegrippen Bereikbaarheid, Bruikbaarheid en Begrijpelijkheid door:
  1. het inzichtelijk maken van de gevolgen van raadsbesluiten voor inclusie;
  2. een integrale belangenafweging door de raad mogelijk te maken en
  3. inclusie vanaf de start van projecten en beleidsvorming integraal mee te nemen.