Zaterdag vond in het gemeenschapshuis in Born de Herdenking 80 jaar Vrijheid en Verzet plaats. Het werd een indrukwekkende bijeenkomst.
In het bijzijn van gouverneur Emile Roemer, burgemeester Hans Verheijen van Sittard-Geleen en kolonel Bas van den Bergh van de Regimentstroepen Genie werd stilgestaan bij de helden van verzetsgroep MAZWAKO, die met dank aan de inzet van Kees en Lieske Zwaans tal van joodse onderduikers, werkweigeraars voor de Arbeitseinsatz (dwangarbeid voor de Duitsers) en neergestorte Britse en Amerikaanse piloten hielpen te ontkomen aan de bezetter.
Na de plechtigheid in Born verplaatsten de aanwezigen zich naar een veldje tegenover de voormalige kerk van
Schipperskerk, waar een herdenkingsmonument werd onthuld ter herinnering aan allen die zich tijdens de oorlog rond de haven van Grevenbicht hebben ingezet om hulp te bieden aan mensen wiens leven in gevaar was.
"Er is geen betere plek voor een
monument dan deze", zo sprak Jeanne Zwaans, initiatiefneemster voor de herdenkingsplechtigheid en het monument voor de onthulling ervan, want op een steenworp afstand lag in de Tweede Wereldoorlog bunkerschip De Zwaan afgemeerd in de Berghaven. Het schip was voor tal van op de vlucht zijnde mensen kortere of langere tijd een veilig onderkomen.
Wat zowel de herdenking in Born als de onthulling van het door kunstenaar John Deckers gemaakte monument extra indrukwekkend maakte was de aanwezigheid van enkele nazaten van onderduikers en de verzetshelden van MAZWAKO. Hun toespraken waren indrukwekkend. Zo liet Lydia Koster-Silbernberg weten Kees en Lieske Zwaans enorm dankbaar te zijn, want zonder hen zou zij er niet meer zijn geweest. Lydia werd als eenjarige onderduikster geadopteerd door Kees en Lieske, die zelf geen kinderen hadden. Wim Koenraad Hoekstra, de in Australië woonachtige zoon van oud-verzetsman Adriaan Hoekstra kreeg de verzetsnamen van zijn vader als voornamen. Mede dankzij het de inzet van zijn vader kon hij dit weekend kennismaken met Lydia Koster-Silbernberg. En ook het wonderbaarlijke verhaal van de familie Wijnperle, die op De Zwaan herenigd werden dankzij de inzet van MAZWAKO.
De onthulling van het herdenkingsmonument – een bankje bij een drietal zware Maaskeien ter herinnering aan keien van mensen en een plaquette met namen van onderduikers en verzetsmensen - werd mede opgeluisterd door harmonie Sint Cecilia en leden van re-enactment groep Super Sixth.
Na de onthulling vn het monument ter herdenking voor MAZWAKO werden bloemstukken gelegd.