Inspectie laat teugels medicijnverstrekking vieren wegens tekort

04 aug 2023, 13:05 Nieuws
pillen cc0 kazajin via pixabay
De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) laat tijdelijk de teugels vieren voor de verstrekking van het geneesmiddel methotrexaat, een medicijn voor de behandeling van kanker, reumatoïde artritis, psoriasis en de ziekte van Crohn.
Er is een tekort aan en daarom mogen ziekenhuisapotheken het middel nu onderling uitwisselen. Normaal mag dat volgens de Geneesmiddelenwet niet. Geneesmiddelen mogen in principe alleen worden geleverd aan de patiënt zelf. Maar bij voldoende eigen voorraad mag de ene apotheek het nu leveren aan een andere die tekortkomt. De maatregel geldt vooralsnog tot en met 11 september.
De IGJ heeft in juli ook al een besluit uitgevaardigd waardoor het geneesmiddel ook uit andere EU-lidstaten gehaald mag worden en uit landen waarmee de EU afspraken heeft gemaakt over de wederzijdse erkenning van veiligheidscertificeringen en vergunningen.
Het Europees Medicijn Agentschap (EMA) inventariseert momenteel de beschikbaarheid en leveringsproblemen van methotrexaat in alle Europese lidstaten.
Er zijn al langere tijd veel zorgen over tekorten door allerlei oorzaken aan verschillende medicijnen.