KBO-PCOB: gevaarlijk remsysteem scootmobiel moet worden aangepast

05 mei 2023, 19:20 Nieuws
scootmobiel wordt opgeladen
Het remsysteem op veel scootmobielen moet worden aangepast omdat het levensgevaarlijk is, vindt seniorenorganisatie KBO-PCOB.
Om te kunnen remmen moet de gashendel niet worden geknepen maar juist losgelaten. Dat zorgt voor veel ongelukken in het verkeer omdat het remsysteem “tegen de menselijke intuïtie” indruist, zegt directeur Ingrid Rep.
‘‘Sinds 2007 zijn er al meerdere onderzoeken verricht die aantonen dat scootmobielen onveilig zijn. Als we nu weten dat het remsysteem leidt tot meer ongelukken, waarom is er dan na al die jaren nog steeds niets gebeurd?’’
Volgens KBO-PCOB blijkt uit een van de onderzoeken dat ongelukken op scootmobielen worden veroorzaakt door een combinatie van onder andere het remsysteem, de stabiliteit van de scootmobiel en de inrichting van fietspaden en kruispunten.
Rep zegt dat de KBO-PCOB meerdere keren het probleem met het gevaarlijke remsysteem heeft aangekaart in de politiek en om maatregelen heeft gevraagd. “Daar is niks mee gedaan. Wij vinden dát schandalig. Omdat je weet dat er dodelijke ongevallen plaatsvinden.’’
De directeur wil dat het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat het remsysteem aanpakt. Ook vindt Rep dat er rijlessen voor scootmobielen moeten komen en wil ze dat kopers van zo’n voertuig betere voorlichting krijgen.