Theater Na de Dam: Vergeten Verzet voor herhaling vatbaar

05 mei 2023, 20:00 Nieuws
vergeten verzet 1 jm 20230504 3661
Aansluitend op de drukbezochte Dodenherdenking in Sittard vond rond en in het voormalige ING-kantoor op het Hub. Dassenplein in Sittard het Theater Na de Dam plaats.
Het was de veertiende keer dat een bijzondere theatervoorstelling de herdenking verrijkte.
Ditmaal was het landelijke thema ‘Vrijheidsstrijders’, een thema dat op ruim 130 locaties in het land werd vertaald in evenveel verschillende voorstellingen. Op sommige locaties gebeurde dat door beroepsacteurs, op andere – zoals in Sittard – door amateurspelers.
In Sittard offerden zes jongedames en een jongeman – in leeftijd variërend van 14 tot 21 jaar – hun voorjaarsvakantie op aan repetities, onder regie van theatermaker Mayke Roels van het Laagland Theater, voor de voorstelling ‘Vergeten Verzet’.
Onder leiding en regie van Mayke verdiepten zij zich, onder andere door in archiefstukken te spitten en door gesprekken te voeren met enkele nazaten, in een aantal Sittardenaren die op verschillende wijzen in verzet waren gekomen tegen de Duitse bezetter. Daarbij viel hen op dat er in het lokale archief nagenoeg niets te vinden was over de rol die vrouwen tijdens de oorlog in het verzet tegen de bezetter hebben gespeeld. Maar dát vrouwen een belangrijke rol speelden in het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog werd aan het begin van de voorstelling, die buiten op het Hub. Dassenplein begon, meteen duidelijk. Het publiek werd daar op een krachtige manier de voorstelling ingetrokken, waarna deze binnen verderging.
Regie en spelers verdienen met 'Vergeten Verzet' een groot compliment. Het spitwerk in archiefstukken en de daarover gevoerde gesprekken vonden hun neerslag in een vlotte en pakkende voorstelling, die energiek, met overtuiging en veel flair en inleving werd gespeeld. Daarbij werd op een originele manier gebruik gemaakt van ruimte, beeld en geluid. Wie de voorstelling heeft gezien was onder de indruk.
Het Theater Na de Dam was gratis toegankelijk, maar een stoel reserveren was verplicht. De 120 beschikbare plekken waren in korte tijd ‘uitverkocht’. Op 3 mei werd dan ook al een repetitie opengesteld voor publiek. Alle reden dus voor een reprise.
vergeten verzet 2 jm 20230504 3680
Een scene uit 'Vergeten Verzet' - foto: © Joost Milde