Klaas van Kruistum trapt de Leesestafette in Limburg af

18 sep , 9:05 Nieuws
foto limburgs leesoffensief
Op maandagochtend 16 september om 09:00 uur zaten kinderen van 64 Limburgse basisscholen vol verwachting online te kijken naar presentator Klaas van Kruistum.
Hij las voor en beantwoordde vragen van kinderen, en zo wist hij ze enthousiast te maken voor het kwartier lezen dat hen te wachten stond. Om 09:15 uur telde hij af… 3…2…1…
Klaas van Kruistum was zelf live aanwezig bij Basisschool De Krokodaris in Venray. Hij las samen met de 60 leerlingen van groep 6, 7 en 8 in de aula in stilte 15 minuten een boek. Je kon een speld horen vallen. Om 09:30 uur waren deze klassen klaar. Met het estafetteklokje in de handen rende een leerling snel naar de klas die als volgende aan de beurt was om 15 minuten te lezen. Zo kwam iedere klas op de scholen, in Venray en in de rest van Limburg, aan de beurt.
15 minuten lezen in de klas voor meer leesplezier
Deze actie werd georganiseerd door het Limburgs Leesoffensief, in samenwerking met Limburgse bibliotheken en scholen om te zorgen voor meer leesplezier en minder taalachterstand. “Het is nodig om hier blijvend aandacht aan te geven op scholen, omdat het anders ondergesneeuwd wordt door andere onderwerpen, terwijl dit juist zo belangrijk is”, aldus Sanne Spee van BiblioNu.
Met de campagne ‘het Limburgs Kwartiertje’ hoopt het Limburgs Leesoffensief minimaal 15 minuten vrij lezen in de klas de standaard te maken.
Ongeveer 240 klassen waren tijdens de aftrap online aanwezig, een record!
Op Basisschool De Krokodaris doen ze mee, omdat ze weten dat door lezen zichtbaar te maken, je ervoor zorgt dat er meer gelezen wordt. “Door elke dag minimaal een kwartier te lezen, vergroot je het leesplezier, de leesbeleving en de leesvaardigheid van kinderen en leerkrachten,” geeft leerkracht Karin Broeren aan.