Horecabedrijven moeten meer geld vragen voor eten, drinken en overnachtingen om te voorkomen dat ze failliet gaan, zegt voorzitter Marijke Vuik van Koninklijke Horeca Nederland (KHN).
De winstmarges in de sector zijn namelijk kleiner geworden door de hogere kosten voor bijvoorbeeld personeel en energie. “We horen dat ondernemers zich zorgen maken, maar als ze hulp vragen zijn ze eigenlijk al te laat”, zei de branchevoorzitter tijdens horecavakbeurs Horecava.
Hoeveel duurder alles precies moet worden, verschilt sterk van bedrijf tot bedrijf. Om toegenomen kosten te compenseren, zouden cafés, restaurants en hotels volgens Vuik eigenlijk winstmarges moeten hanteren van gemiddeld 10 tot 13 procent. Nu moeten ondernemers het doen met zo’n 7 tot 9 procent. Dat is volgens Vuik te weinig.
De horeca probeert volgens de voorzitter al om de kosten zo veel mogelijk te verlagen door bijvoorbeeld voor minder geld in te kopen. Maar aan sommige ontwikkelingen, zoals de gestegen inflatie, kunnen ondernemers weinig veranderen. Daarom moeten ze hun prijzen wel verhogen, zegt Vuik.
Hoeveel bedrijven kampen met financiële problemen kan Vuik niet zeggen. Volgens de KHN-voorzitter speelt de problematiek vooral voor ondernemers die tijdens de coronapandemie geen gebruik konden maken van de regeling Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL). Hiermee kregen ondernemers financiële steun als zij door de coronapandemie omzet misliepen.