Lezing “Mola, textielkunst van de Guna” bij Museum van de Vrouw

16 okt , 21:25 Nieuws
museumvandevrouw mola textielkunst 03
© Museum van de Vrouw
Duik in de fascinerende wereld van mola’s, de kleurrijke textielkunst uit Panama, tijdens een inspirerende lezing door Gi Mateusen op woensdag 30 oktober om 19:30 uur in het Museum van de Vrouw.
De lezing biedt inzicht in de fleurige en gedetailleerde handgemaakte panelen die vaak deel uitmaken van de traditionele kleding van Guna vrouwen.
Spreker, Gi Mateusen uit Oud-Turnhout (België), neemt ons mee op een ontdekkingsreis in de wereld van de Guna-Indianen, die wonen op de kleine eilanden van de San Blas-archipel voor de kust van Panama. Aan de hand van prachtige afbeeldingen op mola’s maken we kennis met de geschiedenis van dit volk en hun strijd voor onafhankelijkheid. We ontdekken hun sterke verbinding met Amerika en de turbulente politieke geschiedenis die hen heeft gevormd.
Ook leren we meer over hun sterke gehechtheid aan de eigen cultuur, mythologieën, de invloed van sjamanen en de (soms verborgen) rituelen. Er komen enkele intrigerende vragen aan bod: Waarom zijn er zoveel albino’s? Wat is het geheim van de chocodrank? Wat is de genezende kracht van de nuchu’s (houten beelden)? En hoe bedreigt klimaatverandering het leven op de kleine eilanden, die nauwelijks een meter boven de zeespiegel uitsteken? De mola’s zullen ons helpen om deze vragen te beantwoorden. Aansluitend aan de lezing kunt u de tentoonstelling “Mola” bezoeken.
Gi Mateusen is de curator van deze bijzondere tentoonstelling, waarin mola's uit de unieke collectie van Els Mommers zijn te zien. Els woont en werkt op het eiland Saba en heeft vaak de San Blas-archipel bezocht, waar ze een gewaardeerde gast was en haar verzameling samenstelde.
De lezing begint om 19:30 uur, de zaal is open vanaf 19:15 uur. De entreeprijs bedraagt €10,00 incl. koffie/thee en entree tot het museum. Reserveren kan tot 28 oktober via de website www.museumvandevrouw.nl. Doe dit tijdig, het aantal plaatsen is beperkt.