Meer longkanker in Brunssum, Heerlen, Kerkrade en Landgraaf

13 dec 2023, 21:25 Nieuws
liggend pasgeborene
GGD Zuid-Limburg

GGD Zuid-Limburg krijgt € 551.000 financiering van KWF voor een vierjarig project om (jong)volwassenen in de vruchtbare levensfase te helpen stoppen met roken.

Hiermee worden zowel de (aanstaande) ouders als het opgroeiende jonge kind beter beschermd tegen longkanker. In de gemeenten Brunssum, Heerlen, Kerkrade en Landgraaf komt deze vorm van kanker namelijk bovengemiddeld vaak voor, zo bleek uit de in januari gepresenteerde Kankeratlas van IKNL. In totaal investeert KWF zes miljoen euro in 10 projecten verspreid over Nederland.

GGD Zuid-Limburg en KWF helpen (jong)volwassenen bij stoppen met roken

"Mede dankzij de Nederlandse Kankeratlas weten we dat longkanker vaker voorkomt in bepaalde postcodegebieden, waar doorgaans ook meer wordt gerookt", zegt Carla van Gils, directeur van KWF. "Ook Zuid-Limburg is zo'n regio. Dankzij deze financiering kan GGD Zuid-Limburg nu nog intensiever aan de slag met gerichte interventies. Met als doel dat uiteindelijk minder mensen in deze regio longkanker krijgen."

Ouders in spe helpen bij stoppen met roken

In Zuid-Limburg wordt meer dan gemiddeld gerookt: waar in Nederland 16,7% van de volwassenen roken, is dat in Zuid-Limburg 19,3%. "In Kerkrade rookt zelfs bijna een kwart", zegt Mandy Leurs-Stijnen van GGD Zuid-Limburg. "Met dit project willen we dat aantal terugbrengen, door mensen te helpen met stoppen met roken."

Het project richt zich specifiek op volwassenen in de vruchtbare levensfase. "Het stichten van een gezin is een belangrijke motivator om te stoppen met roken", zegt Leurs-Stijnen. "En bovendien heel belangrijk voor de gezondheid van zowel de ouders als het ongeboren of jonge kind. Naast dat roken tijdens de zwangerschap risico's meebrengt, is het ook schadelijk voor het jonge kind om op te groeien in een omgeving waarin gerookt wordt."

Om dit tij te keren wil Leurs-Stijnen de samenwerking aangaan met alle zorgverleners die betrokken zijn bij de zwangerschap en het opgroeiende kind. "Denk aan verloskundigen, jeugdgezondheidszorg, kraamzorg en maatschappelijk werk. Zij moeten (aanstaande) ouders het gesprek aan te gaan over roken en goed kunnen doorverwijzen naar de juiste stoppen-met-roken hulp. Zodat alle kinderen in Zuid-Limburg de kans krijgen om rookvrij op te groeien."

12 GGD'en aan de slag

Naast het project van GGD Zuid-Limburg financiert KWF nog 9 projecten, uitgevoerd door in totaal 12 GGD'en verspreid over Nederland. Vier projecten richten zich op stoppen met roken, en zes op zonbescherming. De toegekende projecten worden uitgevoerd door: GGD Hart voor Brabant, GGD West-Brabant, GGD Brabant-Zuidoost, GGD Flevoland, GGD Fryslân, GGD Hollands Midden, GGD Haaglanden, GGD Rotterdam-Rijnmond, GGD Zuid-Limburg en GGD Kennemerland samen met GGD Hollands Noorden en GGD Zeeland.

GGD GHOR Nederland, de branchevereniging van GGD'en, is blij met de financiering. André Rouvoet, voorzitter van GGD GHOR Nederland: "We gaan aan de slag op plaatsen waar mensen het meest blootgesteld worden aan risicofactoren van kanker. Vandaar dat 10 projecten starten in 12 regio's waar long- of huidkanker meer voorkomen dan in de rest van Nederland. Preventie is hierbij essentieel. Dicht bij de mensen, en doelgericht. Met de KWF-projectfinanciering kunnen GGD'en meer doen aan de preventie van long- en huidkanker in hun regio, naast lopende projecten zoals Rookvrije omgeving en de Wijkaanpak Rookvrij leven voor iedereen. Daar zijn we heel blij mee."