Meer personen in de bijstand

31 aug , 15:10 Nieuws
uitkeringsinstantie uwv
Eind juni 2024 ontvingen 405 duizend personen tot de AOW-leeftijd een algemene bijstandsuitkering. Dit is een stijging van 6 duizend personen (ruim 1 procent) vergeleken met vorig jaar juni.
De toename komt vooral doordat meer mannen een bijstandsuitkering ontvingen. Het aantal mannen in de bijstand steeg met 5 duizend (3 procent). Dit blijkt uit nieuwe kwartaalcijfers van het CBS.
Het is het vierde kwartaal op rij dat het aantal bijstandsgerechtigden hoger is dan een jaar eerder. Daarvoor was het aantal mensen met een bijstandsuitkering juist negen kwartalen achter elkaar lager.

Toename onder alle leeftijden

Het aantal personen tot 27 jaar met een bijstandsuitkering kwam in het tweede kwartaal uit op 40 duizend, 9 procent meer dan een jaar eerder. Van het totaal aantal personen met een bijstandsuitkering is 10 procent een jongvolwassene. Het is het zesde kwartaal op rij dat er sprake was van een toename in deze leeftijdsgroep, ten opzichte van een jaar eerder.
Bij 27- tot 45-jarigen nam het aantal bijstandsgerechtigden eind juni 2024 met duizend personen toe, waarmee het aantal bijstandsontvangers uitkwam op 136 duizend. Het is het tweede kwartaal op rij dat het aantal bijstandsgerechtigden in deze groep hoger was dan een jaar eerder.
Ook het aantal bijstandsgerechtigde 45-plussers was in het tweede kwartaal van 2024 hoger dan een jaar eerder, en kwam uit op 229 duizend personen.

Meer mannen in de bijstand, aantal vrouwen bleef gelijk

Eind juni 2024 waren er 3 procent meer mannen in de bijstand dan een jaar eerder. Het aantal mannen met een bijstandsuitkering kwam daarmee uit op 177 duizend. Het is het vijfde kwartaal op rij dat er meer mannen in de bijstand zaten dan een jaar eerder.
Het aantal vrouwen in de bijstand was met 228 duizend eind juni 2024 ongeveer hetzelfde als een jaar eerder. De verdeling van vrouwen en mannen in de bijstand is sinds 2013 vrijwel onveranderd: ongeveer 57 procent is vrouw en 43 procent man.

Afname uitstroom bijstand

De nieuwste cijfers over uitstroom uit de bijstand gaan over het eerste kwartaal van 2024. In dat kwartaal stroomden meer mensen de bijstand in dan uit. Er waren 22,1 duizend instromers en 17,9 duizend uitstromers. Dit is het zesde kwartaal op rij dat er meer personen de bijstand instromen dan uitstromen, vergeleken met een kwartaal eerder. Dit komt onder meer doordat de uitstroom al twee jaar een dalende trend heeft.
De uitstroom door het bereiken van de AOW-gerechtigde leeftijd zit niet in de cijfers. In het eerste kwartaal van 2024 ging het om ongeveer 0,5 duizend mensen. Dit zijn minder personen dan gebruikelijk omdat de AOW-leeftijd per 1 januari 2024 is verhoogd naar 67 jaar.