Minister: goed als bedrijf even twijfelt over inhuren zzp'er

31 aug , 19:20 Nieuws
zzp loodgieter
Dat opdrachtgevers nu al wat terughoudender zijn met de inhuur van een zelfstandige is juist een goede zaak, zegt minister Eddy van Hijum van Sociale Zaken.
Volgens het RTL Nieuwspanel ziet 15 procent van de zzp'ers dat bedrijven minder opdrachten geven omdat er straks weer wordt opgetreden tegen schijnconstructies. "Dat is ook wel een beoogd effect", aldus Van Hijum
Vanaf 1 januari 2025 wordt weer gehandhaafd en gecontroleerd of zzp'ers niet worden ingehuurd voor werk wat eigenlijk zou moeten worden uitgevoerd in dienstverband. Jarenlang werd dit niet gecontroleerd, maar er ontstaan volgens het kabinet te veel schijnconstructies. Bedrijven huren dan zelfstandigen in die eigenlijk het werk doen dat een werknemer moet doen. Zo'n bedrijf betaalt dan geen premies, en is flexibeler in het stopzetten van de opdracht.
Het is positief dat opdrachtgevers terughoudender "of in elk geval scherp nagaan van: kan ik eigenlijk deze baan wel aan een zelfstandige gunnen", zegt Van Hijum.

Onrust

Onder zelfstandigen is onrust ontstaan over de hervatting van het handhaven vanaf begin volgend jaar. Er zou nog veel onduidelijkheid zijn over wat nu precies de criteria zijn waar de Belastingdienst naar gaat kijken. Het kabinet zal hierover binnenkort nadere opheldering geven via een brief aan de Tweede Kamer, zegt de minister.
Er zijn inmiddels volgens Van Hijum ook "allerlei hulpmiddelen" om te zien of je "aan de veilige kant of aan de onveilige kant" zit. Hij erkent wel dat er nog steeds sprake is van een schemergebied waarin het niet direct evident is of er sprake moet zijn van een dienstverband. Toch is het belangrijk om weer te gaan handhaven. Het gebeurt nog te vaak dat zelfstandigen werk doen waarvoor een werkgever eigenlijk een arbeidscontract zou moeten uitschrijven. "In sommige sectoren zou daar eigenlijk geen discussie over moeten bestaan."