Mogelijk oplossing voor kastanjebloedingsziekte gevonden

16 mei 2015, 9:30 Nieuws
kgg03jrxqo5ezgt032aatxnni kastanjekap 16 9
Sittard-Geleen.nieuws.nl
De kastanjebloedingsziekte, die al tal van kastanjebomen in de gemeente fataal is geworden, kan volgens de universiteit van Wageningen worden verholpen.
Door de ziekte kunnen takken van bomen onverwacht afbreken. Naar schatting de helft van de bomen in Sittard-Geleen is ziek, zo werd anderhalf jaar geleden vastgesteld na onderzoek. Berichten over noodkap van fraaie bomen waren de afgelopen jaren dan ook regelmatig te lezen.
Sinds 2011 zijn er om veiligheidsredenen al meer dan 700 kastanjebomen gekapt. Daarvoor werden geen nieuwe kastanjes teruggeplant, omdat de oorzaak van de ziekte niet bekend was.
Dat is volgens celbioloog André van Lammeren van de Wageningen Universiteit nu wel het geval. De bomen worden ziek door een bacterie: "Lange tijd werd gedacht dat de bloedingsziekte wordt veroorzaakt door een oömyceet (een pseudo-schimmel) maar daar was ik niet zo zeker van. Uiteindelijk bleek een bacterie de boosdoener."
De bacterie, waar Van Lammeren het over heeft, zit in de bast van de kastanjeboom. Daardoor ontstaan 'wonden' waaruit donkerbruin vocht komt en sapstroom naar de wortels wordt verstoord. Van Lammeren kwam er in het laboratorium achter dat de bacterie warmte boven de 39 graden niet kan verdragen. "Wij denken dat we door middel van verwarming van de bast de boom kunnen genezen."
Patent
De Wageningen Universiteit vroeg patent aan op een methode voor de warmtetherapie. De kastanjeboom wordt omwikkeld met slangen waar warm water door stroomt. Met de therapie worden momenteel proeven genomen. De gemeente Wijchen (bij Nijmegen) is een van de gemeenten die aan het experiment meedoet.
500 i.p.v. 1500
Patricia van Wolferen van de gemeente Wijchen wil graag de kastanjebomen behouden. "In de afgelopen tien jaar hebben we 40 procent van onze kastanjebomen moeten rooien." Een duur grapje, want de gemeente Wijchen telt 250 kastanjebomen en het vervangen van een boom bedraagt 1500 euro. Voor het experiment betaalt de gemeente 500 euro per boom. Van Wolferen: "We betalen 500 euro per boom. Dat is voor ons een aanzienlijke kostenbesparing. En op deze manier hopen we onze mooie waardevolle bomen te kunnen behouden."