Motie vuurwerkverbod in Sittard-Geleen haalt het bij lange na niet

16 nov 2022, 20:00 Nieuws
vuurwerk begin 2021 sittard
SGN

Tijdens de vorige week gehouden raadsvergadering dienden de gemeenteraadsfracties van D66 en GroenLinks-PvdA een motie in voor een vuurwerkverbod.

De indieners van de motie stellen vast dat het afsteken van vuurwerk voor veel inwoners een manier is om de jaarwisseling te vieren. Vuurwerk veroorzaakt daarbij steeds weer schade en overlast, zoals letselschade, materiële schade, psychische en emotionele schade, gezondheidsklachten en veel dierenleed. Bovendien is vuurwerk sterk milieuvervuilend.

Het aantal klachten over vuurwerkoverlast is in 2022 binnen de Westelijke Mijnstreek toegenomen en het aantal meldingen van vuurwerkoverlast steekt er boven het Limburgs gemiddelde uit.

Sittard-Geleen kent daarnaast de grootste stijging in het aantal meldingen inzake vuurwerkoverlast, hetgeen wordt bevestigd in de Programmabegroting 2023: daarin wordt gesproken over het aanpakken van vuurwerkoverlast.

Politie, ambulance, brandweer en artsen hebben gepleit voor een vuurwerkverbod. Het pleidooi van de nationale politie voor een verbod van knalvuurwerk mede is ingegeven door het feit dat vuurwerk steeds zwaarder en gevaarlijker wordt.

Het draagvlak voor aanpak vuurwerkoverlast is volgens de indieners sterk toegenomen en de roep om een algeheel vuurwerkverbod klinkt steeds nadrukkelijker. Twaalf Nederlandse gemeenten, waaronder Rotterdam, Amsterdam en Nijmegen, hebben inmiddels initiatieven ontplooid om tot een algeheel vuurwerkverbod te komen.

Op grond van alles risico’s, de overlast en de maatschappelijke discussie over hoe om te gaan met consumentenvuurwerk vraagt de motie het College van B&W om:

  • een plan te ontwikkelen om vuurwerkoverlast aan te pakken waarbij - naast regulering via vuurwerkvrije zonés - ook de haalbaarheid van een algeheel vuurwerkverbod is uitgewerkt;
  • te onderzoeken, als onderdeel van het plan, welke mogelijkheden er zijn om gemeentelijke lichtjes-shows te organiseren als duurzaam alternatief voor de traditie en nieuwjaarsviering;
  • het opstellen van een plan zodanig te organiseren, dat inwerkingtreding ervan voor de jaarwisseling van 2023-2024 geborgd is, en dat de gemeenteraad bovendien in de gelegenheid wordt gesteld om vóór de inwerkingtreding over het plan te besluiten.

De motie werd met 28 stemmen tegen en 8 stemmen voor verworpen: behalve de indieners stemde geen enkele andere van de aanwezige fracties voor de motie.