Nederland gooit minder voedsel weg, maar we zijn er nog niet!

20 feb , 17:15 Nieuws
voedselverspilling gft bak2
CC0

Het is officieel: Nederland is op weg om voedselverspilling te halveren. Dat is geen loze belofte, maar een concreet doel voor 2030.

Volgens het impactrapport van Samen Tegen Voedselverspilling is er in 2024 al bijna 20% minder voedsel verspild. Goed nieuws dus! Maar we zijn er nog niet.

Wat is er bereikt?

Dankzij de inzet van supermarkten, bedrijven en consumenten zijn er flinke stappen gezet. De verspilling in supermarkten is met 35% gedaald en broodretouren zijn met 40% afgenomen. Zelfs in de horeca en catering wordt steeds slimmer omgegaan met eten. Horecazaken in Rotterdam hebben hun voedselverspilling met 37% verlaagd en hotels in Amsterdam redden jaarlijks duizenden kilo's voedsel van de prullenbak.

Ook thuis doen we het beter. De Verspillingsvrije Week zette 4 miljoen Nederlanders aan tot actie. Kleine aanpassingen maken een groot verschil: van kliekjes opmaken tot het 'Eerst op Tape'-systeem, waardoor 28% minder eten wordt weggegooid.

Maar… we gooien nog steeds te veel weg

Toch verdwijnt nog steeds 2 miljard kilo voedsel per jaar in de vuilnisbak. Dat is een file van vrachtwagens vol goed eten van Utrecht tot Barcelona! Vooral brood, vlees en zuivel zijn de boosdoeners. En wist je dat bij bedrijfsborrels 40% van de drank onaangeroerd blijft? We bestellen dus massaal koffie die we niet opdrinken.

Ook de houdbaarheidsdatum blijft een struikelblok. Nog steeds denkt een groot deel van de mensen dat 'THT' betekent dat iets meteen de kliko in moet. Gelukkig zetten bedrijven zich in om dit duidelijker te maken met icoontjes op verpakkingen.

Wat kun jij doen?

Minder verspillen begint bij bewustwording. Hier een paar simpele tips:

  • Check je voorraad voordat je boodschappen doet.
  • Gebruik je vriezer voor restjes en producten die je niet meteen nodig hebt.
  • Kijk, ruik en proef voor je iets weggooit. Een pak yoghurt met een verlopen THT-datum is vaak nog prima!
  • Maak van restjes een feestmaaltijd. Inspiratie nodig? Kijk bij onze recepten voor kliekjes.
  • Minder verspillen betekent minder geld weggooien én een betere wereld. Met andere woorden: Verspil minder, geniet meer!

Hoe Vers Voor Vandaag helpt

Vers Voor Vandaag maakt voedselverspilling tastbaar én lekker. Via de app red je heerlijke producten van bakkers, slagers en groenteboeren met 50% korting. Zo geniet jij van ambachtelijke producten, help je lokale ondernemers én voorkom je dat goed eten verloren gaat. Samen kunnen we een groot verschil maken! Doe je mee? Lees meer op Vers Voor Vandaag.

Het tegengaan van voedselverspilling en het toegankelijk maken van ambachtelijke producten voor iedereen, dat is de missie van Joep Gommans. Gommans groeide op tussen de geur van versgebakken brood en het geluid van draaiende bakkersovens. "Al van kinds af aan zag ik hoeveel voedsel er wordt weggegooid. Voor de meeste mensen is dat slechts een cijfertje of percentage. Maar voor mij was het altijd een werkelijk beeld van de hoeveelheid stapels kratten en vuilniszakken. Dat doet toch iets met je." Voedselverspilling heeft enorme gevolgen: in de EU wordt maar liefst 42 procent van al het voedsel verspild, en in Nederland alleen al verdwijnen er dagelijks 700.000 broden in de afvalbak. Deze verspilling is niet alleen zonde van het voedsel zelf, maar draagt ook bij aan de opwarming van de aarde. Voedselverspilling is namelijk verantwoordelijk voor maar liefst 10 procent van de totale CO₂-uitstoot wereldwijd.