Omgevingsvisie Sittard-Geleen focust op centra, VDL Nedcar en Chemelot

04 nov 2016, 17:02 Nieuws
brightlands chemelot campus center court
Het college van B&W van Sittard-Geleen stelt de gemeenteraad voor om de Omgevingsvisie Sittard-Geleen 2016 vast te stellen. Daarin staat de ontwikkelrichting op ruimtelijk gebied.
De focus ligt hierbij op de gebieden die prioritair zijn en veel dynamiek en ontwikkelingen kennen zoals de stadscentra, VDL Nedcar en Chemelot. Op basis van de Omgevingsvisie is nu ook duidelijk welke locaties niet kansrijk zijn om te ontwikkelen. Die worden nu voor een bedrag van in totaal 26 miljoen euro afgeboekt.

Gemeente boekt 26 miljoen euro af op niet-kansrijke ontwikkellocaties

"De omgevingsvisie laat zien welke reële kansen en mogelijkheden er op ruimtelijk gebied zijn," zegt wethouder Ruud Guyt (wonen). "En die kansen zijn er in Sittard-Geleen. We weten waar nieuwe ontwikkelingen kunnen en moeten plaatsvinden, waar zich kansen voordoen om te vernieuwen. De andere kant van de medaille is dat we waar nodig ook gaan saneren en ontwikkellocaties schrappen die niet passen binnen de nieuwe doelstellingen."

Krachtenbundeling

Eerder heeft de gemeenteraad prioriteiten, accenten en ruimtelijk opgaven vastgesteld. Op basis daarvan en de te verwachten ontwikkelingen is de afgelopen tijd de Omgevingsvisie tot stand gekomen. Uitgangspunt is om de mogelijkheden die er zijn zo in te zetten dat ze een versterking vormen voor de stad. Krachtenbundeling dus. Die nieuwe plannen worden daarom gerealiseerd in de centra en in wijk-, buurt- of dorpskernen en niet willekeurig in woon- of natuurgebieden. Ook de economische clusters (VDL Nedcar inclusief logistiek in Holtum-Noord en de Brightlands Chemelot Campus) en Sportzone Limburg bieden ruimte verdergaande ontwikkelingen.
Op basis van de Omgevingsvisie wordt ook de retailstructuurvisie op onderdelen aangepast. In plaats van een XL-supermarkt in het Fortuna-stadion kunnen daar nu twee (verplaatsende) supermarkten komen en daardoor vervalt de supermarktontwikkeling op de Slachthuislocatie.

Ontwikkelingen

Nu uit de Omgevingsvisie blijkt waar Sittard-Geleen de komende jaren ontwikkelingsmogelijkheden ziet, kan ook voldaan worden aan de wettelijke plicht (Besluit Begroting en Verantwoording 2015) om gronden af te waarderen als daar naar verwachting binnen nu en tien jaar geen ontwikkelingen plaatsvinden.
"De gemeente heeft hiervoor de afgelopen jaren geld opzij gezet, in totaal 44,5 miljoen euro," aldus wethouder Pieter Meekels (middelen). "Dat is een fors bedrag, want we zagen al aankomen dat we niet meer alle grond zouden kunnen verkopen voor woningbouw of andere ontwikkelingen."
Van die 44,5 miljoen euro wordt nu bijna 26 miljoen euro gebruikt. De voormalige locatie van het Euregionaal Sportcentrum Sittard en het voormalig gebouw van Zuyd Hogeschool, beide aan de Sportcentrumlaan in Sittard, de slachthuislocatie (aan overzijde van de Rijksweg bij de bioscoop en het ziekenhuis) en deelplan 7 van Stadshart Geleen zullen worden afgeboekt omdat er geen kansrijke ontwikkelingen worden verwacht.
De Ambachtsschool aan de Rijksweg-Zuid in Sittard, die vrij komt als het DaCapo College verhuist naar de Havikstraat, wordt ook afgeboekt omdat de kosten van het mogelijk hergebruik van het monumentale pand zo hoog zijn dat er geen opbrengst te verwachten is. Uiteraard is het wel de bedoeling om een nieuwe bestemming te geven aan dit beeldbepalend gebouw.
Ook wordt nu op basis van het Besluit Begroting en Verantwoording de ontstane tekorten in de lopende projecten Zitterd Revisted fase 1, het project Leyenbroekerweg/Vijverweg, Molenbeek centrum, Industriepark Noord, Kantorenpark Sittard, Kantorenpark Fortuna, Businesspark Geleen, Mauritspark en Engelenhof opgelost omdat het er niet naar uitziet dat dit de komende jaren op een andere manier (bijvoorbeeld door verkoop van resterende grond) zal lukken.
Dertien miljoen euro blijft gereserveerd om eventuele risico's op te vangen bij projecten die wel kansrijk zijn om ontwikkeld te worden. Daarnaast heeft de gemeenteraad eind vorig jaar besloten om ruim 3,5 miljoen euro uit de risicoreserve in te zetten bij de herhuisvesting van het DaCapo College aan de Havikstraat (in het voormalige HEAO-gebouw).
Twee miljoen euro wordt opzij gezet om toekomstige risico's bij gemeentelijk vastgoed op te vangen.
In december neemt de raad een besluit over de Omgevingsvisie en Nota Grond- en vastgoedposities.