Ook Luxemburg wil sluiting Tihange 2

24 apr 2016, 17:16 Nieuws
sp24tddlkbc41wg7ypxudnvrw tihange kerncentrale 16 9
Hullie [CC BY-SA 3.0]
Luxemburg sluit zich aan bij het Duitse verzoek aan de Belgische regering om de kernreactoren Doel 3 en Tihange 2 stil te leggen zolang er vragen blijven bestaan over de veiligheid.
Dat verzoek werd gedaan door de Duitse minister van Milieu Barbara Hendricks (SPD). Dat meldt de Belgische krant De Morgen.
Sinds in 2012 bekend werd dat er in de stalen reactorvatwanden haarscheurtjes voorkomen bestaat er ongerustheid over de veiligheid van de centrales.
De gemeente Aken bereidt een juridische procedure voor om sluiting van de centrales bij de Belgische rechter af te dwingen. Sittard-Geleen heeft zich achter dat initiatief geschaard.
Ook in de Belgische politiek begint de kwestie stilaan steeds meer op te spelen. Het Sp.a-kamerlid Johan Vande Lanotte leverde felle kritiek op minister van Energie Marie-Christine Marghem. Die ontkent volgens hem dat er een probleem is, zo meldt De Morgen. "Duitsland is geen onderontwikkeld land maar een land dat technisch heel erg ver staat. En toch blijven wij zeggen dat er niets aan de hand is", zegt Vande Lanotte.