Het
Verschueren-orgel uit het voormalige Franse Klooster wordt herbouwd als continu-orgel voor Zuyderland Medisch Centrum Sittard-Geleen.
Dat meldt de stichting Behoud Franse Klooster. Het bestuur van de stichting heeft aan Nijsse Orgelbouw uit Oud-Sabbinge (Zeeland) de opdracht gegeven voor de herbouw van het orgel van het Franse Klooster tot een zogenaamd continuo-orgel voor in de Stilteruimte van Zuyderland Medisch Centrum, locatie Sittard-Geleen.
De term continuo verwijst in oorsprong naar de barokmuziek. Basso continuo, kortweg continuo, is een manier van het begeleiden die vooral in de barokmuziek veel gebruikt werd. De naam wordt soms ook gebruikt voor de instrumenten die de begeleiding spelen. Maar, dit orgel is méér dan alleen een Basso continuo. U kunt het zien als een verplaatsbaar pijporgel.
Het bijzondere aan dit continuo-orgel is dat het verplaatsbaar is, zodat het gebruikt kan worden in de Stilteruimte van het ziekenhuis, en bij grotere vieringen en concerten in de hal van het ziekenhuis.
Het pijpwerk in het orgel is voor een belangrijk deel afkomstig uit het voormalige Verschueren orgel van het Franse Klooster. Het orgel wordt vervaardigd in licht massief gelakt eikenhout. Bijzonder zijn de twee afbeeldingen van engelen op koper (afkomstig van het tabernakel uit de voormalige kapel van het Franse Klooster), die aan het orgel bevestigd worden. Hierop staat de tekst: "Adoro te devote, latens Deitas", vertaald: "Ik aanbid U met eerbied, verborgen God". De keuze om deze panelen aan het orgel te bevestigen is heel bijzonder. Niet alleen vanwege het historische perspectief dat deze panelen afkomstig zijn uit het erfgoed van het voormalige ziekenhuis de Goddelijke Voorzienigheid (later Maaslandziekenhuis). Wij aanbidden God met prachtige muzikale klanken. 'Zingende woorden' die God eer brengen, ondersteund door het orgel!
Het orgel is geschikt voor samenspel met koren, solisten, ensembles en fanfares. Hierdoor kan het orgel breed ingezet worden voor de erediensten in het ziekenhuis, concerten en muzikale studies.
Het orgel krijgt acht registers. Bij een orgel is een register een aaneensluitende groep pijpen behorende tot eenzelfde stem of familie met eenzelfde klankkleur.
Met de bouw van het orgel wordt in januari 2020 begonnen. Naar verwachting is het orgel gereed in de zomer van 2020. Vanuit de huidige stichting Behoud Franse Klooster wordt een beheersstichting opgericht die moet zorgen voor het beheer en onderhoud van het orgel.
Bij de oplevering van het orgel wordt vanzelfsprekend een mooi openingsconcert georganiseerd. Meer informatie daarover volgt te zijner tijd.
Het eerstvolgende concert van de Stichting Behoud Franse Klooster vindt plaats op zondag 15 december aanstaande om 15:00 uur in de Johanneskerk aan de Monseigneur Vranckenstraat 9 in Sittard. Het concert wordt verzorgd door Fanfare Sint Jan uit Leyenbroek en Popkoor Escolum uit Elsloo. Het belooft een heel mooi kerstconcert te worden. Iedereen is van harte uitgenodigd.