Politie stopt met Zwarte Piet bij sinterklaasviering

07 nov 2018, 8:00 Nieuws
sinterklaas naar sittard 2018
Zwarte Piet verdwijnt bij de sinterklaasvieringen van de politie. De politie wil dat het sinterklaasfeest een feest is 'voor en van iedereen'.
En daarom is er na 2020 bij interne sinterklaasvieringen geen ruimte meer "voor de vertolking van Zwarte Piet met stereotype kenmerken zoals een zwarte kroespruik, rode lippen, oorringen en egaal zwart geschminkt gezicht". Een woordvoerder van de politie bevestigt berichtgeving van De Telegraaf met die strekking.
"Het sinterklaasfeest is een verbindend feest, maar sommige uitingen bij dat feest doen mensen pijn", aldus de politie. De discussie over Zwarte Piet, die de hele maatschappij al jaren bezig houdt, werd ook binnen de politie al een tijd gevoerd, stelt de politie. Bij sommige korpsen, zoals in Amsterdam, waren zwarte pieten al afgeschaft.
"De korpsleiding en politiechefs zijn zich bewust van de mogelijk heftige reacties die dit voornemen zal oproepen. Desalniettemin hopen zij dat deze discussie met respect en wederzijds begrip gevoerd kan worden. Iedere partij in deze discussie heeft respectabele belangen. En de discussie mag natuurlijk niet ten koste gaan van kinderen, het feest of elkaar. We willen het graag voor iedereen leuk houden."