Prima overwinning Oscar Piastri (McLaren) in Baku, Verstappen vijfde

15 sep , 15:16 Nieuws
2024f1gp17 race baku
McLaren-coureur Oscar Piastri reed vanmiddag een dijk van een race en pakte op knappe wijze de overwinning in de Grand Prix van Azerbeidzjan.
De Australiër passeerde in de twintigste ronde de van pole gestarte Charles Leclerc (Ferrari) en stond de leiding - ondanks een aantal aanvallen van de Monegask - niet meer af. Drie rondes voor het zwart-wit geblokt gaf Charles Leclerc zich gewonnen. Opnieuw wist hij na een pole in Baku (zijn vierde) de race niet te winnen. George Russell (Mercedes) legde beslag op de derde plaats.
Achter Leclerc speelde zich in de slotronden een gevecht af tussen Red Bull-rijder Sergio Perez en Leclercs teamgenoot Carlos Sainz. Perez reed een prima wedstrijd, maar slaagde er niet in om Leclerc en Piastri te bedreigen. Sterker nog: hij werd in de voorlaatste ronde voorbijgestoken door Sainz. Kort daarna eindigde voor Perez en Sainz de race toen Perez de verloren positie terug leek te pakken. Daarbij was er een touché tussen beide bolides en eindigden beide coureurs in de muur. De race eindigde dan ook onder een gele vlag.
Achter de drie koplopers speelde zich vele ronden lang nog een ander boeiend gevecht af, dat tussen Lando Norris (McLaren), Max Verstappen en uiteindelijk ook George Russell (Mercedes). Verstappen wist Russell bij de start te verschalken, maar werd in ronde 34 weer teruggepakt door de Brit.
Norris vertrok vanaf de 15e startplek. Hij kwalificeerde zaterdag slechts als 17e, maar omdat Hamilton en Ocon vanwege een motorwissel vanuit de pits moesten starten schoof hij twee plekken naar voren toe in de startopstelling. In ronde 49 haalde hij zonder problemen Verstappen in, die naarmate de race vorderde steeds meer worstelde met zijn bolide. Norris pakte verder een extra punt vanwege de snelste raceronde en knabbelde daarmee in totaal 3 punten van de achterstand op Verstappen in de strijd om het kampioenschap af.
Verstappen heeft met nog 7 wedstrijden voor de boeg in het rijderskampioenschap nog 59 punten voorsprong op Lando Norris. Red Bull verloor vandaag de leiding in het WK voor constructeurs aan McLaren, dat mede dankzij de voor Red Bull dramatische crash van Perez en Sainz aan het slot van de race nu 476 punten heeft tegenover 456 voor Red Bull.
Volgende week wordt in Singapore de achttiende Formule 1 Grand Prix van dit seizoen verreden.