Raadsfractie SPA wil actie College tegen hard stijgende brandstofprijzen

07 mrt 2022, 12:00 Nieuws
thermostaatkraan cc0 via pixabay
Fractieleider Jacques Renet van de SPA-raadsfractie laat weten steeds meer signalen van inwoners te ontvangen dat de enorm stijgende brandstofprijzen tot grote problemen leiden.
Vooral bij mensen die nu al armoede kennen of net daarboven zitten. Meerdere personen hebben aangegeven dat zij zodanig getroffen worden door de hogere brandstofprijzen dat zij de verwarming structureel beneden 18 graden overdag en beneden 13 graden ’s nachts zetten. Ook gaven meerdere senioren te kennen dat zij vanwege de hoge kosten veel minder op bezoek gaan en dat beperkt hun participatie en vergroot de eenzaamheid.
SPA vindt het een plicht van de gemeenteraad om tijdig aan de bel te trekken om te voorkomen dat armoede zich uitbreidt in onze gemeente.
"Een groot deel van de kosten die inwoners en bedrijven voor brandstoffen maken betreft accijnzen en belastingen. Vanwege de enorme stijging van de prijzen zijn de opbrengsten van accijnzen en belastingen veel hoger dan geraamd in de begroting door de regering en de Tweede Kamer."
Daarom heeft SPA het College van B&W gevraagd om via de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) bij de regering en de Tweede Kamer te bepleiten dat de accijns op brandstoffen binnen zo kort mogelijke termijn tijdelijk zodanig wordt verlaagd dat de geraamde opbrengsten worden gerealiseerd en er niet extra op wordt verdiend door de Staat. Hierdoor zullen de stijgende brandstofprijzen veel minder negatieve effecten hebben op het besteedbare inkomen van onze inwoners en zullen ook bedrijven minder hard getroffen worden zonder dat er een tekort op de in de begroting geraamde accijnzen en inkomsten ontstaat," aldus SPA.