Het aantal buitenlandse mensen dat in Nederland slachtoffer wordt van seksuele uitbuiting is in 2023 gestegen, meldt de Nationaal Rapporteur Mensenhandel op basis van meldingen.
Vooral het aantal slachtoffers met een Afrikaanse of Zuid-Amerikaanse nationaliteit is toegenomen ten opzichte van een jaar eerder.
De rapporteur publiceert jaarcijfers over mensenhandel in Nederland op de Europese Dag tegen Mensenhandel. In 2023 zijn er 868 slachtoffers van mensenhandel gemeld bij het Coördinatiecentrum tegen Mensenhandel, een stijging van 54 gevallen ten opzichte van het jaar daarvoor. Volgens de rapporteur zijn er overigens meer slachtoffers dan de mensen over wie een melding is gedaan. Naar schatting vallen er jaarlijks zo'n 5000 mensen ten prooi aan mensenhandelaren.
In 2023 ging meer dan de helft van alle meldingen over seksuele uitbuiting, zowel van buitenlandse mensen als van mensen met de Nederlandse nationaliteit. Waar het aantal meldingen van internationale seksuele uitbuiting toenam van 217 in 2022 naar 333 in 2023, daalde het aantal meldingen van seksuele uitbuiting van Nederlanders juist van 162 in 2022 naar 135 vorig jaar. Het aantal meldingen van arbeidsuitbuiting daalde ook, van 348 in 2022 naar 299 meldingen in 2023.
De meeste slachtoffers van seksuele uitbuiting over wie een melding werd gedaan, bevonden zich in de thuisprostitutie en de escortprostitutie. In 2023 waren er 178 meldingen van Afrikaanse slachtoffers van seksuele uitbuiting, versus 119 gevallen in 2022. Vorig jaar werd van 68 Latijns-Amerikaanse slachtoffers melding gedaan, tegenover 26 in het jaar daarvoor. De rapporteur verwijst naar de crises in met name Venezuela. De gevolgen hiervan zijn "goed voelbaar en zichtbaar in Caribisch Nederland en andere landen binnen het Koninkrijk Nederland".
Van de geregistreerde slachtoffers is het grootste deel vrouw. Dit was afgelopen jaren ook zo. Vrouwen zijn vooral slachtoffers van seksuele uitbuiting, mannen hebben vaker te maken met arbeidsuitbuiting. In 2023 zijn er 52 minderjarigen als slachtoffer van mensenhandel geregistreerd. Dat is een daling ten opzichte van het jaar daarvoor.
In 2023 kwamen door opsporing 253 mogelijke daders van mensenhandel in beeld, van wie het grootste deel mannen. Uiteindelijk kwamen 78 zaken voor de rechter.
De rapporteur noemt de toename van het aantal slachtoffers in de thuisprostitutie "zorgelijk vanwege het onzichtbare karakter van uitbuiting in deze sector". Dit "vergt een herijking en intensivering van opsporingsmiddelen".