Veiligheidsregio Zuid-Limburg lanceert ‘meest rampzalige app ooit’

24 apr , 9:05 Nieuws
rampzalige app002
VR Zuid-Limburg

Een melding op je telefoon ontvangen als er een incident plaatsvindt in je omgeving én handige tips om goed voorbereid te zijn op allerlei soorten rampen en crises. Dat is de kracht van de nieuwe website en app www.zuidlimburgveilig.nl van Veiligheidsregio Zuid-Limburg.

De app is bedoeld voor iedereen die in Zuid-Limburg woont, werkt of op bezoek komt en is gratis verkrijgbaar in de app-stores van Apple en Google. Iedereen wordt geadviseerd om de app op de telefoon te zetten in het belang van de eigen veiligheid en die van je naasten.

Voorkeurslocaties

In de app kun je alle plekken selecteren die voor jou belangrijk zijn, zoals het adres van jezelf, je ouders, je werkplek, de sportclub of de school van je kind. Je ontvangt dan een melding op je telefoon zodra er in de omgeving een incident plaatsvindt waarbij de buurt moet worden gewaarschuwd. Je kunt bovendien interessegebieden markeren, zoals de Maas, de zijrivieren of chemisch industrieterrein Chemelot. Zodra de veiligheidsregio een bericht over deze locatie plaatst, ontvang je eveneens een pushmelding.

De Zuidlimburgveilig-app vormt op die manier een snel en direct middel om mensen te voorzien van betrouwbare informatie.

Snel en doorlopend informatie

Zuidlimburgveilig is voortaan dé centrale plek waar Veiligheidsregio Zuid-Limburg betrouwbare informatie geeft over incidenten. Op de voorpagina zie je een overzicht van de meest recente incidenten. Door middel van korte (blog)berichtjes blijf je tijdens een lopend incident continu op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en krijg je bovendien nuttige tips voor je eigen veiligheid. De woordvoerders van de veiligheidsregio berichten alleen actief over incidenten die een effect hebben op de omgeving, zoals branden met veel rook, een gaslekkage in de straat of een ernstig ongeluk. Hoor je een brandweerauto, maar vind je geen bericht op www.zuidlimburgveilig.nl? Dan is er waarschijnlijk geen sprake van een incident waar de omgeving hinder van ondervindt. In dat geval kun je aan de hand van de pagina met P2000-pagermeldingen toch zien waar de brandweerauto naartoe onderweg is.  

Ben voorbereid

Het platform biedt onder het menu ‘Wat te doen bij…’ een compleet overzicht van praktische tips en handige weetjes waardoor jij en je naasten goed voorbereid zijn op allerlei soorten incidenten, zoals bijvoorbeeld wateroverlast, (langdurige) stroomuitval en storm. Sommige voorzorgsmaatregelen kun je nu al nemen, andere maatregelen hoef je pas te nemen als er een concrete dreiging is van bijvoorbeeld een storm of hevige regenbui. Heb je wateroverlast, geen stroom of stormschade? Dan kun je in de app óók terecht voor informatie wat je dan moet doen en welke instantie je kunt bellen voor hulp.

Zuidlimburgveilig is de meest complete en snelste vindplaats van betrouwbare informatie en adviezen rondom incidenten en crises. Deze informatie is bovendien offline beschikbaar gemaakt in de app, dus ook te raadplegen in het geval je niet over internet beschikt.

Handige links

Om het gemak te vergroten is er real-time informatie van andere partijen ingebouwd. Zo zie je in één oogopslag waar bij jou in de buurt een defibrillator (AED) hangt en kun je de openbare P2000-alarmmeldingen zien. Ook kom je via de app rechtstreeks terecht op handige en betrouwbare pagina’s van andere instanties en crisispartners, zoals de waterstandenkaart van het Waterschap en Rijkswaterstaat, de weerswaarschuwingen van het KNMI en een kaart waarop je tijdens een onweersbui live ziet waar de bliksem inslaat.

Aanvulling op bestaande communicatiekanalen

De app is overigens geen vervanging van andere alarmeringssystemen, zoals bijvoorbeeld NL-Alert of calamiteitenzender L1. Een pushmelding vanuit zuidlimburgveilig.nl vormt een aanvulling op deze alarmeringssystemen, omdat ze heel laagdrempelig en gericht kan worden ingezet. De gebruiker bepaalt zelf waarover hij een melding wil ontvangen.

Hoger doel

Veiligheidsregio Zuid-Limburg heeft als missie om de regio zo veilig mogelijk te maken en houden. Onderdeel daarvan is dat inwoners worden voorzien van zoveel mogelijk informatie waardoor ze zelfredzamer worden. Deze app is daarbij een belangrijk hulpmiddel. Het hogere doel is dat inwoners zich bewust zijn van de risico’s in hun omgeving en zich daar ook op voorbereiden door nu al bepaalde maatregelen te nemen. Denk aan het ophangen van rook- en koolmonoxidemelders of het samenstellen van een noodpakket. Alle campagnes van de veiligheidsregio hebben daarom als doel om naast bewustwording ook gedragsverandering bij mensen te bewerkstelligen. 

Rampzalige app

Om ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk mensen -jong en oud- de app gaan gebruiken, is een grote communicatiecampagne opgezet. De slogan van deze campagne is: ‘download de meest rampzalige app ooit’. De campagne wordt ondersteund door alle burgemeesters van Zuid-Limburg. Zij zijn ambassadeur van Zuidlimburgveilig en bevelen de app aan bij hun inwoners. De burgemeesters staan dan ook prominent op de posters en flyers van de app. Ook andere crisispartners, zoals het Waterschap Limburg en de politie, ondersteunen de campagne actief.

rampzalige app