Sittard viert halve eeuw Alternatief Vogelsjeite/Sjöttefees

07 sep , 10:00 Nieuws
50 jaor alternatief vogelsjeite
Op de schootsvelden in Sittard, tussen bibliotheek en Begijnenhofwal, vindt zondag de vijftigste editie plaats van het Alternatief Vogelsjeite.
Een halve eeuw lang viert Sittard op een ludieke manier - 't Vogelsjeite is een parodie op een schuttersfeest - na de zomervakantie de herstart van het verenigingsleven. Het is een reünie van mensen die graag het leven vieren en altijd in zijn voor een relaxte middag met vrienden, een koel glas bier en "väöl sjaele zeiver". Inmiddels telt het evenement 20 deelnemende verenigingen en vriendenclubs, die zondagmiddag na een defilé en een schuttersoptocht de windbuks opnemen om de strijd met elkaar aan te gaan om de keizerseer.
Allereerst bepaalt elke deelnemende vriendenclub of vereniging welk lid zich koning mag noemen. En dan wordt het ineens bloedserieus, want al die koningen gaan vervolgens onderling de strijd aan om het keizerschap. Voorwaarde voor deelname aan deze eindkavelronde, waarbij de deelnemers om de beurt een schot mogen lossen op een vogel van piepschuim, is dat de winnaar zich verplicht tot het organiseren van een keizersfeest aan de vooravond van de volgende editie.
Afgelopen jaar schoot Minouche Heinemans - oud Miss Oktoberfeest - twee keer de vogel af. Dat betekent dat het Kiezersfeest - of beter: het Keizerinnenfeest - dat vanavond wordt gevierd is georganiseerd door de oud Missen van het Oktoberfeest. De avond begint om 18:00 uur met een receptie voor Keizerin Minouche, om 20:00 uur gevolgd door een feestavond met als thema 'Ich hawt van Zitterd'. Het belooft een knalfeest te worden, met medewerking van onder meer Promilaasj, Spik & Span, DJacky en vele anderen. De entree is vrij, een goed humeur verplicht. (Lees verder onder de afbeelding.)
Daags na het feest wordt een eventuele kater al snel verdreven met een stevig ontbijt, waarmee een bodem wordt gelegd voor een nieuwe feestelijke maar ook spannende dag. Die begint om 12:00 uur. De deelnemers verzamelen zich dan op de schutterswei voor een defilé. Om 14:15 uur start de schuttersoptocht. Die trekt via de Deken Tijssenstraat, Begijnenhofstraat, Limbrichterstraat, Markt, Oude Markt en Deken Tijssenstraat terug naar de schutterswei op de schootsvelden.
Voorop een aantal eregasten: Zef Paquay, Ton Kamps, Jan de Sies Janssen, Math Nohlmans en Ger Kreutzkamp. Ze worden gevolgd door
1. Club Wovan
2. De Flanelle Lepkes
3. Tisniksentwurtniks
4. Klup Kump Goud
5. Auwt Prinse Kempernaaze
6. Sjötteklup Neit Normaal
7. De Kroenekraane
8. De Dörpelmaeg
9. De Sjaalevaegesj
10. De Marmotte
11. Acte de Présence
12. De Sjnaake
13. Sjötte 24
14. Sjötteklöp 't Sjöt Neit Op
15. Opnuuj Begoosj
16. De Rempetempers
27. Mit de Trôöt in de Gööt
18. Aafsjlaag Zitterd
19. Ex-Misse Oktoberfees
20. Auwt Prinse Zitterd
De optochtnummering is tevens de volgorde voor de schietwedstrijden, die om 15:00 uur beginnen. Er staan 10 schietbomen opgesteld, er wordt dus in twee series geschoten. Daarna begint het kavelen. De nieuwe keizer of keizerin is normaliter rond 19:00 bekend, maar of dat ook dit jaar het geval is zal de tijd leren.