Thema Culturele Stoet Oogstdankfeesten: Jaar van de Mijnen

12 aug 2015, 16:03 Nieuws
oogstkoningin saskia tolen
Mijngeschiedenis en Mijncultuur is waar het op zondag 23 augustus tijdens de 69e Culturele Stoet van de Oogstdankfeesten in Berg aan de Maas om draait.
De Oogstdankfeesten sluiten met het thema dit jaar aan bij het Jaar van de Mijnen. Zeer velen hebben bij de mijnen en het mijnleven een eigen gedachte en beleving. Deze culturele stoet neemt de bezoeker niet alleen mee terug in het mijnverleden maar kijkt ook naar het heden.
Wat hebben de mijnen betekend in de ontwikkeling van Limburg en in het hier en nu? Met 12 praalwagens, ondersteund door spel, dans en muziek wordt de bezoeker op een – op sommige momenten traditionele wijze – maar vooral in een eigentijds en modern jasje meegenomen in een bijzondere periode van de Limburgse geschiedenis en cultuur.
Vanaf 14:00 uur gaan de bezoekers o.a. terug in de wereld van de eerste mijnen, het leven en vrije tijd van de mijnwerker, de sluiting van de mijnen, de mijnwerkers met verschillende nationaliteiten, nieuwe producten, en vervangende werkgelegenheid.
Het sluitstuk van de stoet is de praalwagen met daarop Oogstkoningin 2015 Saskia Tolen.
Immaterieel Cultureel Erfgoed
De Oogstdankfeesten zijn een cultureel, uniek en eigentijds evenement, dat sinds jaar en dag grote bekendheid geniet in de (eu)regio. Dit heeft begin 2015 geresulteerd in plaatsing op de Nationale Inventaris van Immaterieel Cultureel Erfgoed. En ook dit jaar zijn de inwoners van het Maasdorp alweer maanden in de weer om een mooi en verrassend feest te organiseren met voor elk wat wils.
Publiekstrekkers
Met spel en muziek brengen muziekgezelschappen, toneelverenigingen en (folkloristische) groepen) uit binnen- en buitenland de mijngeschiedenis en mijncultuur tot leven.
UitDuitslandzijn aanwezig de Bergkapelle Birken Honingsessen, PasParTout uit Hannover en het Stelzen Tanz Theater Leonhard uit Bielefeld.
Confrérie dès Maîsses Houyeûs Dè Payis D’Lîdgede uit Blegny, Les Grognards de Napoléon uit Jumet, Royale Fanfare L’Echo de la Warche uit Malmedy en het Mijnwerkerskoor uit Genk nemen deel vanuit buurlandBelgië.
img 9023
Uit ons eigenNederlandmaken hun opwachting toneelvereniging ‘Voor t Voetlicht’uit Puth, folklore dansgroep ’t Aol Volk uit Emmen, de Vespa Club uit Sittard, het Pools zangkoor Cracovia uit Eindhoven en Stoomwals Kampen en Stoomplezier uit Friesland.
Side events
Naast de Culturele Stoet vinden er op zondag op diverse plaatsen in het dorp allerlei activiteiten voor jong en oud plaats. Er is o.a. een vliegshow met verschillende modelvliegtuigjes en drones, kinderen kunnen met een stoommachine een gratis rondrit door het dorp maken en kunnen met lego bouwen. Er staan auto's - oude Dafjes en nieuw Mini's - opgesteld, er zijn verschillende horecastands en er is live muziek. Voorafgaand aan de stoet (rond 13:45 uur) geeft de Bergkapelle Birken uit Honingsessen (D)- ook deelnemer aan de stoet – een extra optreden op het Ireneplein.
Vanaf 16:00 uur treden in het feestpaviljoen verschillende (Limburgse) artiesten op w.o. Big Benny, Ziesjoem, Triple D en Gipfel Power.
img 9035
Kindermiddag
Op zaterdagmiddag 22 augustus vindt tussen 12:00 en 15:00 uur in het feestpaviljoen een kindermiddag met – naast Harambee - allerlei creatieve en scouting activiteiten plaats. Een DJ zorgt voor de muziek en Mo'Jones staat garant voor een Maffe Muziek Middag. Deze middag is voor kinderen van alle leeftijden en er is geen entree.
Bergs Sjtraottheater
Op zaterdagavond 22 augustus vindt er een uniek 'Bergs Sjtraottheater' plaats. De Bergse Buurten zijn al wekenlang in de weer om op een ludieke en bijzondere manier het thema 'Berg geluift in Sprookjes' uit te beelden. Van een ski-oord, tot toeristentrekpleister, de traditionele sprookjes en de Lion King, alles komt voorbij. Op een bijzondere manier worden de sprookjes van Berg uiteindelijk weggeblazen. Oogstkoningin Saskia Tolen opent het Bergs Sjtroattheater rond de klok van 19:00 uur.
Vóórdat het Sjtraottheater start vindt om 18:00 uur een Oogstsmis plaats die in het teken van de Mijnen staat.
img 8936
Overig muziekprogramma feestpaviljoen
Het vier dagen durende evenement begint op vrijdag 21 augustus met een tribute avond. Crasy/Daisy en The Bruceband vertolken de muziek van AC/DC en Bruce Springsteen.
Op zaterdagavond 22 augustus - na afloop van het Bergs Sjtraottheater – staat Cups and Plates in het feestpaviljoen op de bühne. Met tussendoor de 'Lederhose Show' van La Bamba.
Maandagmiddag 24 augustus is gereserveerd voor zieken, gehandicapten en senioren met een gevarieerd programma. Dan treden o.a. Pierre Cnoops en Bruno Majcherek op.
En de 69e editie van Oogstdankfeesten wordt 's avonds afgesloten met een optreden van Wir sind Spitze!
Parkeren
Op zondag 23 augustus is de dorpskern van Berg aan de Maas vanaf 11:00 uur voor het verkeer afgesloten. In de omgeving (aangegeven door borden) zijn voldoende - gratis - parkeerplaatsen beschikbaar.
Meer informatie over de Oogstdankfeesten en het programma is terug te vinden op de website www.oogstdankfeesten.nl
. De Oogstdankfeesten zijn ook te volgen op Facebook, Twitter, LinkedIn en Youtube.
img 9086