Toezicht op lozing afvalwater Sitech geïntensiveerd

16 sep 2015, 11:33 Nieuws
maas bij grevenbicht
De lozing van pyrazool in de Maas ligt momenteel ruim onder de norm die daarvoor geldt. Dat meldt Waterschap Roer en Overmaas in een persbericht. Door de lozing van pyrazool werd de inname van water uit de Maas voor de bereiding van drinkwater stilgelegd.
Waterschap Roer en Overmaas intensiveert het toezicht op de lozing van pyrazool door Sitech (Chemelot). De aanleiding hiervoor is het lozen van grotere hoeveelheden pyrazool door de afvalwaterzuiveringsinstallatie (IAZI) via de zijtak van de Ur in de Maas in de afgelopen week. Daarop sommeerde het waterschap Sitech de lozing van het teveel aan pyrazool te stoppen. Dat is gebeurd. Sitech loost momenteel ruim onder de gestelde norm. Om de komende tijd de vinger aan de pols te houden en direct te kunnen ingrijpen, intensiveert het waterschap het toezicht en geeft een striktere norm af waar het bedrijf zich aan dient te houden.
Mocht Sitech in de oude beschikking tijdelijk 80 microgram/liter pyrazool lozen, nu heeft het waterschap voor Sitech een norm van 60 microgram/liter vastgesteld. De norm van 60 mirogram/liter geldt als een voortschrijdend gemiddelde van 10 achtereenvolgende etmaalmonsters met pieken tot maximaal 100 microgram/liter. Houdt het bedrijf zich hier niet aan, dan kan het waterschap direct handhavend optreden en kan er een dwangsom worden opgelegd. In het uiterste geval kan het waterschap eisen dat de lozing geheel wordt stopgezet.
"Sitech heeft de afgelopen dagen maatregelen genomen om de hoeveelheid pyrazool die wordt geloosd, terug te brengen. Dat heeft een positief effect gehad. We zien dat de hoeveelheid pyrazool flink is afgenomen. Daarnaast heeft het bedrijf een plan van aanpak ingediend om de hoeveelheid pyrazool de komende tijd te beheersen. Dat plan van aanpak hebben we in overweging genomen. Reden voor het waterschap om Sitech tijdelijk (tot het moment waarop over de hiertoe ingediende vergunningaanvraag is beschikt) toe te staan afvalwater waarin pyrazool voorkomt weer te lozen via de IAZI. Uiteraard binnen de gestelde norm. Die mag niet worden overschreden. Deze norm van 60 microgram/liter in de uitstroom van de IAZI en de bovengrens van 100 microgram/liter passen ruimschoots binnen de norm, die recent door de minister is afgegeven voor drinkwater", aldus waterschapsvoorzitter Jan Schrijen.
Intensiever toezicht
Sitech moet aantonen dat het de hoeveelheid pyrazool die wordt geloosd onder controle heeft en voldoet aan de gestelde norm. Om de vinger aan de pols te houden en direct te kunnen ingrijpen bij te hoge hoeveelheden pyrazool in de uitstroom van de IAZI, heeft het waterschap een aantal aanvullende eisen gesteld. Zo vinden er vaker controles plaats en moet het bedrijf intensiever monitoren en rapporteren over de afvalwaterstromen van en naar de IAZI (instroom en uitstroom).
Sinds juli wordt pyrazool gemeten in het oppervlaktewater. Dit is het gevolg van het tijdelijk niet goed werken van de afvalwaterzuiveringsinstallatie (IAZI) op het Chemelotterrein. De IAZI loost op een zijtak van de Ur die uitmondt in de Maas.