Volt Maastricht en Volt Aachen tegen herinvoering grenscontroles

16 sep , 9:00 Nieuws
duitse grens bij tudderen 20200418
De lokale fracties van Volt Maastricht en Volt Aachen uiten hun ernstige zorgen over het plotselinge besluit van de Duitse regering om grenscontroles in te voeren aan de grens. +
Dit eenzijdige besluit doorbreekt een Europees taboe dat al eerder is doorbroken in de Vluchtelingencrisis: het ondermijnt de fundamentele vrijheid van verkeer in de Europese Unie en de afspraken die zijn gemaakt binnen de Schengenzone, zo laat Volt in een persbericht weten.
De Maastrichtse fractievoorzitter van Volt, Jules Ortjens, noemt de keuze een “terugval naar nationalisme die onze regio schade toebrengt”. Noah Wagner, van Volt Aachen, onderschrijft dit en richt zich tot de regering: “De Schengenzone is een essentiële hoeksteen van het Europees integratieproject - en Nancy Faeser, de minister van Binnenlandse Zaken, wil mes erin zetten op een bijzonder onverantwoordelijke wijze”.
Hieronder leest u het gezamenlijke statement van Volt in Maastricht en Aken:
Volt Maastricht en Volt Aachen uiten hun ernstige zorgen over de "nationaler Alleingang" van Berlijn. Het plotselinge besluit om grenscontroles in te zetten aan de Duitse grens doorbreekt een Europees taboe waardoor de essentiële afspraken die we hebben gemaakt in de Schengenzone ondermijnd worden. Deze keuze wordt inmiddels al warm verwelkomd door extreemrechtse politieke vertegenwoordigers uit, onder andere, Nederland, Italië en Hongarije. Dit ondanks de beloften in het Duitse coalitieakkoord om de integriteit van het Schengengebied te herstellen en juist niet te ondergraven. Het besluit van Berlijn zal onnodige obstakels opwerpen in het dagelijks leven van grenswerkers en andere inwoners van onze Euregio, net zoals dat ook al gebeurde tijdens de pandemie. Daarnaast zullen vluchtelingen in een juridisch "niemandsland" tussen de Europese lidstaten in vallen. Om onze veiligheid te vergroten, moeten we geen muren bouwen, maar zouden we in onze grensregio de grensoverschrijdende samenwerking juist moeten vergroten - bijvoorbeeld door het Euregio Police Information & Cooperation Centre te versterken. Zoals altijd zal Volt blijven aandringen op een sterk en onverdeeld Europa: onze Europarlementariërs Anna Strolenberg en Damien Boeselager hebben daarom kritische vragen gesteld aan de Commissie van Von der Leyen. In de tussentijd zullen onze lokale afdelingen de belangen van onze grensregio op lokaal niveau blijven verdedigen. Ons standpunt is duidelijk: Volt staat voor een toekomst in Europa, niet een terugval naar nationalisme.