Vragen over beëindiging cameratoezicht

30 jan 2022, 14:10 Nieuws
cameratoezicht twee cameras
Onlangs werd het cameratoezicht in de straat bij de woning van Hajer Harzi in Geleen Lindenheuvel beëindigd.
Het toezicht werd ingesteld nadat de haar woning in de nacht van 27 december was bekogeld met vuurwerk. Ook ging er een steen door de ruit.
Hajer Harzi kwam in februari 2020 landelijk in het nieuws nadat zij voor de Kamercommissie, die ongewenste beïnvloeding van moskeeën in Nederland onderzocht, getuigde over misstanden binnen moskee Al Houda in Geleen. Dat kwam haar en haar dochter toen op tal van beledigingen en bedreigingen te staan van geloofsgenoten, die niet van haar kritische getuigenis waren gediend. Hajer vermoedt dat de daders van de aanslag op haar woning uit diezelfde hoek komen.
Omwille van haar veiligheid en die van haar familie besloot de gemeente tot het plaatsen van tijdelijk cameratoezicht. Na twee weken stelde de gemeente vast dat het cameratoezicht kon worden beëindigd, omdat de verstoring van de openbare orde in de straat of omgeving zou zijn hersteld.
Het van de PVV-fractie naar die van Lokaal Sittard-Geleen-Born (voorheen fractie Klein) overgestapte burgerraadslid Peter Vola zet daar een groot vraagteken bij. Hij noemt “deze manier van handhaven een geschenk voor de criminelen” en vindt de conclusie misplaatst dat er geen verstoring meer zou zijn van de openbare orde in de straat of omgeving. Lokaal Sittard-Geleen-Born vraagt het College om aan te geven welke acties er uitgevoerd gaan worden om de veiligheid van de betreffende burgers te waarborgen.