Vragen over rechtmatigheid ontwikkelingen Participatiebedrijf

30 okt 2017, 19:27 Nieuws
vixia nusterweg
DNA-fractieleider Math Nijsten heeft vorige week naar aanleiding van de ontwikkelingen rond het bedrijfsplan van het Participatiebedrijf en Vixia een brief gestuurd aan burgemeester Sjraar Cox.
De colleges van Sittard-Geleen, Beek en Stein zijn het onderling niet eens over de vorming van het Participatiebedrijf Westelijke Mijnstreek.
Stein vindt het voorliggende bedrijfsplan te mager. Ook is Stein het niet eens met de volgorde die Beek en Sittard-Geleen voorstaan, namelijk het per 1 januari fuseren van de sociale diensten van de deelnemende gemeenten en vervolgens Vixia op zijn laatst voor het einde van 2021 onder te brengen in de nieuwe organisatie. Dat moet van Stein veel sneller gebeuren.
DNA vraagt zich af of de procesgang en de wijze van acteren van de colleges van burgemeester en wethouders van Beek en Sittard-Geleen de rechtmatigheidstoets kan doorstaan en vraagt daarom aan burgemeester Cox om te onderzoeken of de besluitvorming en handelwijze overeenkomstig de Gemeentewet, de Wet gemeenschappelijke regelingen en de Gemeenschappelijke regeling Vixia is verlopen en verloopt.
Binnenkort wordt over dit dossier een besluit genomen. "De rechtmatigheid, maar ook de rol en de positie van de gemeenteraad mogen in dit proces niet ter discussie staan", aldus Nijsten.
De burgemeester heeft de brief van Nijsten nog dezelfde dag beantwoord en gesteld dat de procesgang conform de wettelijke bepalingen is.