De dorpsbijeenkomst die vrijdagavond 9 maart werd gehouden in de Auw Sjoal in Holtum werd een groot succes.
De opkomst van dorpsbewoners was groter dan verwacht en het programma viel duidelijk in de smaak. Het overkoepelend thema was de problematiek en aanpak t.a.v. de leefbaarheid en vitaliteit van kleine kernen in het algemeen, en die van Holtum in het bijzonder. Ruim 170 bewoners bezochten deze avond en de reacties na afloop waren uitermate lovend.
De organisatie en de uitvoering was in handen van de 10-koppige werkgroep Holtum 2.0. Ben van Essen, voorzitter van de Vereniging Kleine Kernen Limburg (VKKL), fungeerde gedurende de avond als gespreksleider.
Aan het begin van de avond sprak burgemeester Sjraar Cox, zelf afkomstig uit een dorpje, bevlogen over de veranderingen die zich de afgelopen decennia in de dorpen en de maatschappij hebben voltrokken. Om de afnemende vitaliteit van de kernen te kunnen keren is een andere functie en rol van overheden en gemeenten vereist. Burgers weten zelf het beste wat nodig is en nemen graag zelf meer initiatief. De taak van de overheden is vooral om dit te stimuleren, te ondersteunen en waar nodig te faciliteren. De Gemeente Sittard-Geleen is zich hiervan bewust en staat hier ook voor open.
Ben van Essen kwam vervolgens aan het woord. Hij liet, met enkele sheets, zien hoe in Nederland in 40 jaar tijd de bevolkingsopbouw qua leeftijd heel sterk is veranderd; van een brede basis aan jongeren en een smalle top aan ouderen, is dit beeld bijna compleet gekanteld. Maar hij liet ook zien dat vergrijzing en een dalende beroepsbevolking niet bedreigend hoeft te zijn voor de leefbaarheid. Veel meer dan in het verleden zijn hierbij echter senioren nodig. Zij zijn daarvoor over het algemeen fysiek en mentaal veel beter toegerust dan vroeger en beschikken over een kostbaar goed waar de kleinere groep jongere generaties steeds minder over beschikt: vrije tijd! Ben schetste dat in diverse dorpen in Limburg (en daarbuiten) veel betrokken burgers, een mix van ouderen en jongeren, zelf heel succesvol aan de slag zijn gegaan met eigen initiatieven om de leefbaarheid te bevorderen. Niet alleen gemeenten beginnen dit proces steeds beter te ondersteunen, ook de VKKL is een organisatie die dergelijke ontwikkelingen kan en graag wil begeleiden.
Guus Peters uit Elsloo was de laatste spreker voor de pauze. Hij is een van de drijvende krachten achter de enkele jaren geleden gestarte Eigen Kracht aanpak in zijn dorp. Vol vuur en met humor vertelde hij over de manier waarop zij het daar hebben aangepakt, wat er inmiddels allemaal aan dorpsvernieuwing is gerealiseerd, en wat dit voor de vitaliteit en leefbaarheid betekent. Hij gaf o.a. het advies om ook in Holtum vooral energie te steken ín, en de energie en creativiteit te mobiliseren van positieve, sociaal betrokken inwoners. Ook pleitte hij ervoor om oude tradities en gebruiken op een vernieuwende, creatieve manier aantrekkelijk te maken (en te houden) voor de jongere generaties.
Na de pauze was het podium voor de werkgroep Holtum 2.0. Zij introduceerden zichzelf met een spetterend filmpje, waarmee zij de zaal direct op scherp zetten. Door middel van interactie met de zaal werd eerst de huidige situatie in Holtum in kaart gebracht en werd aangeven welke maatschappelijke en economische veranderingen het gemeenschapsleven verder dreigen aan te tasten.
Vervolgens werden er tien mogelijkheden en kansen gepresenteerd die de werkgroepsleden zien om de neergang in leefbaarheid om te buigen. Dat er inmiddels door de werkgroep en een aantal anderen al veel werk is verzet, bleek uit de presentatie van de negen concrete resultaten tot nu toe. Hierna werden de vijf hoofddoelen van Holtum 2.0 met de aanwezigen gedeeld, om daarna negen door de werkgroep gedefinieerde leefbaarheidthema’s toe te lichten en zeven concrete vervolgstappen voor de komende maanden te schetsen.
Tot slot werd een dringend appèl gedaan op de aanwezigen om mee te gaan denken en doen. Alleen als er brede support is kunnen de doelen worden gerealiseerd. Iedereen van goede wil is welkom en broodnodig om tastbare resultaten te realiseren. Iedereen kreeg een formulier om aan te geven a) wat ze van de bijeenkomst vonden b) welke drie van de negen leefbaarheidthema’s ze zelf het belangrijkst vonden en c) over welke thema(‘s) ze graag zelf in kleine groepen mee willen denken en hierbij de bijbehorende aanpak en ideeën te genereren.
Ben van Essen vatte de avond nog professioneel en duidelijk geïnspireerd door de energie in de zaal samen. Hij gaf aan dat hij er na deze avond het volste vertrouwen in had dat voor Holtum een mooie toekomst in verschiet ligt. Daarna ging de bar open en werd er in een positieve, energieke sfeer nog lang nagepraat in de Auw Sjoal.