Anti

21 okt , 17:15 Opinie
vaccin voor baby
© Freep!k
Opinie - door Björn Bonten. In 2021 stond Sittard op de shortlist voor de titel “mooiste vestingstad van Nederland”. Helaas werd die titel niet in de wacht gesleept, maar een vierde plek was ook niet mis.
<i>Björn Bonten -&nbsp;Burgerlid D66 gemeenteraad Sittard-Geleen, docent maatschappijwetenschappen en voorzitter D66 Limburg</i>
Björn Bonten - Burgerlid D66 gemeenteraad Sittard-Geleen, docent maatschappijwetenschappen en voorzitter D66 Limburg
De stormen Helene en Milton hebben in de VS een ravage veroorzaakt. Mensen ontheemd, dodelijke slachtoffers, verwoesting. En dat twee keer vlak achter elkaar.
Nou gebeuren er wel vaker natuurrampen in de VS, zoals overal trouwens, en ze hebben dan ook een speciale overheidsdienst om daarmee om te gaan: de FEMA. Maar ja, de FEMA is wel een overheidsdienst, en dus zijn er mensen die het niet vertrouwen. Die figuren spuien hun wantrouwen via social media en voor je het weet is de FEMA meer bezig met het ontkrachten van geruchten dan met het daadwerkelijk helpen van slachtoffers. Zodanig zelfs dat er sterfgevallen zijn die niet nodig waren geweest, als reddingswerkers zich hadden kunnen concentreren op hun reddingswerk. Ondertussen gooit de Trump-campagne er nog bovenop dat het de schuld is van migranten dat de FEMA geen geld meer heeft om Amerikanen te helpen. (Ik wil uw intelligentie niet beledigen, maar ik vermeld toch maar even dat dat allebei nonsens is.)
Mooi verhaal, Bonten, maar wat heeft dit met Sittard-Geleen te maken?
Hier geen orkaan en ook geen Trump. Nee, gelukkig niet, maar wel desinformatie. En die kan ook hier leiden tot onnodige dodelijke slachtoffers…
Rent u nu niet onmiddellijk naar de winkel om water en toiletpapier in te slaan! (Het is me trouwens nooit duidelijk geworden waarom er zo’n run op toiletpapier was tijdens de eerste maanden van corona. Als u het weet: ik hoor het graag.) Nee, het gaat hier om een veel trager en vooral ook onzichtbaarder probleem. Maar wel een waarbij desinformatie, net als in de VS, onze grootste vijand is. Het is de kwaal aller kwalen en in ons geval brengt het ons oude en bijna uitgestorven ziekten. Ook in Sittard-Geleen is namelijk de vaccinatiegraad steeds verder gedaald. Nu zelfs tot onder het landelijk gemiddelde.
Waar dat door komt? Nou, één factor is het succesverhaal van de vaccinaties zelf. Daardoor weten we helemaal niet meer hoe erg de ziektes zijn waartegen we vaccineren. Begrijpelijk. Dat is net zo bij jongeren die steeds minder de waarde van een democratie ten opzichte van een dictatuur zien. Simpelweg omdat zij of hun ouders nooit geconfronteerd zijn met dictaturen. Er zijn ook nog wel wat andere redenen te bedenken. Maar een van de belangrijkste is dus: desinformatie.
En we slikken het als zoete koek. “Van vaccinaties krijg je autisme”. “De overheid injecteert heimelijk chips zodat ze ons kunnen volgen en controleren”. “Iets met 5g”. Noem het maar op. Het verspreidt zich als een giftige schimmel. En kom er dan nog maar eens van af. Sterker nog, het blijkt dat nieuwe vaccinaties (zoals bijvoorbeeld die rondom corona) juist leiden tot een lagere vaccinatiegraad. Dus: we hebben betere wapens tegen ziektes, maar de desinformatieschimmel zit in de weg. Blijkbaar geloven we liever in spookverhalen op Telegram of Tiktok, dan dat we onze kinderen (en die van anderen!) beschermen tegen onnodig leed. Lekker bezig, anti-vaxxers.
Goed, het is wat het is. Maar kunnen we er ook nog iets aan doen? Ja, natuurlijk. Dat kan gelukkig altijd. Ten eerste: heb wat minder wantrouwen. En nee, u hoeft niet op te houden de overheid te controleren. Een parlement of gemeenteraad is er ook niet voor niks. Vertrouwen is goed, controleren is beter, zo leerden mijn sergeanten mij toen ik nog een groen pakje moest dragen van de koningin. Maar wantrouwen is iets anders.
Ten tweede: praat erover. Bij het consultatiebureau, bij de zwangerschapsgym, in de speeltuin. Overal waar mensen met baby’s of kleine kinderen zijn. Dat helpt ons allemaal. Misschien moet u er wel even op letten dat u het gesprek niet begint met “niet vaccineren is kindermoord”. Dat wordt geen prettig gesprek. En het doel moet ook niet zijn om iemand over te halen. Gewoon samen praten is genoeg, zonder wantrouwen. En als dat al niet tot meer vaccinaties leidt, heeft u in ieder geval een fijn gesprek gehad. Zonder Tiktok. En dat is ook wat waard!