Eneco Tour zonder Tom Dumoulin

Foto: Sittard-Geleen.nieuws.nl

Maandag start de Eneco Tour in het Friese Bolsward. Op vrijdag 14 augustus finisht de vijfde van de zeven etappes in Sittard-Geleen.

Ofschoon kort na Dumloulin’s fatale van in de Touretappe naar Hoei gedacht werd dat de Maastrichtenaar zou kunnen starten zal hij toch niet meerijden in de Eneco Tour. Hij is van de gevolgen daarvan – een breuk in het schoudergewricht – nog niet voldoende hersteld.

Er doen dit jaar twintig ploegen, met daarin twee oud-winnaars, mee aan de meerdaagse Nederlands-Belgische wielerkoers: de Nederlander Lars Boom en de Belg Tim Wellens. Nieuw in de elfde editie van de WorldTourkoers door Nederland en België is de invoering van de zogenoemde gouden kilometer.

Dat is een eenvoudig concept van tussensprints dat voor extra spanning zorgt, lichtte koersdirecteur Rob Discart bij de presentatie in Beesd toe. “Zo’n 20 kilometer voor de streep zijn er dagelijks in korte tijd drie tussensprints waar telkens maximaal drie bonificatieseconden te verdienen zijn.”

Klassementsrenners kunnen er hun voordeel mee doen, zei Discart verwijzend naar de einduitslagen van de afgelopen jaren. Zo had Wellens, maandag in Bolsward van start als kopman van Lotto Soudal, vorig jaar na de slotrit slechts een marge van zeven seconden op Lars Boom. De winnaar van 2012 is namens Astana van de partij in de rittenkoers die op 16 augustus in Geraardsbergen eindigt.

Cookieinstellingen