Max Verstappen verkozen tot Nederlands Sportman van het Jaar

Foto: Morio (Own work) [CC BY-SA 4.0] via Wikimedia Commons

Max Verstappen is woensdagavond gekozen tot Sportman van het Jaar. De Formule 1-coureur kreeg de meeste stemmen van de aanwezige sporters en de vakjury tijdens het Sportgala in de Amsterdamse RAI.

Voetbaltrainer en oud-international Frank de Boer overhandigde de bijbehorende Jaap Eden Trofee aan voormalig Formule 1-coureur Jan Lammers, die hem in ontvangst nam voor de vanwege een vakantie afwezige Verstappen. De negentienjarige Limburger is de eerste autosporter in Nederland die de eretitel mag dragen. Hij gaf wielrenner Tom Dumoulin, schaatser Sven Kramer, windsurfer Dorian van Rijsselberghe en openwaterzwemmer Ferry Weertman het nakijken.

Turnster Sanne Wevers werd verkozen tot Sportvrouw van het Jaar. Wevers kreeg de bijbehorende Jaap Eden Trofee uit handen van tv-presentator Matthijs van Nieuwkerk. Haar concurrenten in de verkiezing waren zeilster Marit Bouwmeester, wegwielrenster Anna van der Breggen, baanwielrenster Elis Ligtlee, openwaterzwemster Sharon van Rouwendaal en atlete Dafne Schippers. Wevers (25) pakte olympisch goud op de balk, een unicum voor een Nederlandse turnster.

De roeisters Maaike Head en Ilse Paulis zijn gekozen tot Sportploeg van het Jaar. Zij kregen de meeste stemmen van de aanwezige sporters en vakjury tijdens het Sportgala in de Amsterdamse RAI en bleven daarmee de Nederlandse handbaldames en beachvolleybalduo Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen voor. Oud-schaatskampioene Marianne Timmer overhandigde de bijbehorende Jaap Eden Trofee.

Turnster Eythora Thorsdottir is uitgeroepen tot Young Talent van 2016. De achttienjarige geboren Rotterdamse, kind van IJslandse ouders, werd dit jaar bij de Olympische Spelen in Rio negende in de meerkampfinale. Nooit eerder was een Nederlandse turnster zo hoog geëindigd.

Zwemster Liesette Bruinsma werd uitgeroepen tot Paralympisch sporter van het Jaar. Ze werd gekozen uit veertien genomineerden. De bijbehorende Jaap Eden Trofee werd uitgereikt door vice-premier Lodewijk Asscher.

Vincent Wevers werd benoemd tot Coach van het Jaar. De turncoach, die zijn pupil en dochter Sanne olympisch kampioen op de balk zag worden in Rio, kreeg de prijs uit handen van oud-bokser Lucia Rijker. Wevers kreeg de voorkeur boven Giovanni Guidetti (volleybal) en Marcel Wouda (openwaterzwemmen).

Voormalig rolstoeltennisster Esther Vergeer is gelauwerd voor haar imposante sportloopbaan. De 35-jarige Woerdense ontving tijdens het Sportgala in de Amsterdamse RAI de Fanny Blankers-Koen Carrièreprijs. De prijs is bestemd voor de allergrootste Nederlandse sportlegendes. Oud-wielrenner Joop Zoetemelk, die de oeuvreprijs vorig jaar won, overhandigde haar de bijbehorende plaquette. Vergeer stopte in 2013 na een ongeslagen reeks van 470 tennispartijen. De Woerdense was meer dan tien jaar de beste van de wereld in haar sport. Ze groeide uit tot een icoon van de gehandicaptensport die zelfs wereldfaam vergaarde.

Cookieinstellingen