Vierde zege Luik-Bastenaken-Luik voor Valverde

Foto: still uit de laatste kilometer

Alejandro Valverde heeft zondag voor de vierde keer Luik-Bastenaken-Luik op zijn naam geschreven. Hij sloeg toe in de slotkilometer.

De Spanjaard van team Movistar was na 258 kilometer tussen Luik en Ans de snelste door in de slotkilometer zijn Ierse concurrent Daniel Martin van Quick Step bij te halen en te kloppen in de sprint. Michal Kwiatkowski, de winnaar van de Amstel Gold Race vorig week zondag, werd derde. Tom Dumoulin van Team Sunweb was op de 22e plek de beste Nederlander.

Valverde won de laatste voorjaarsklassieker eerder in 2006, 2008 en 2015. Hij stond al zes keer eerder op het podium. De Spanjaard verstopte zich lang in het peloton. Het slopende parcours en het jagende peloton zorgden dat een grote groep in de laatste kilometers in de Luikse buitenwijk Ans gingen strijden om de zege in de 103e editie van de voorjaarsklassieker. In de slotkilometer bleek de 36-jarige Spanjaard verreweg de sterkste.

De kopman van Movistar kent een succesvol voorjaar. Begin februari boekte Valverde zijn eerste zege in de Ronde van Murcia. Vervolgens won hij de Ruta del Sol, de Ronde van Catalonië en de Ronde van het Baskenland met daarbij vijf dagzeges. Afgelopen woensdag was hij voor de vijfde keer de beste in de Waalse Pijl.

De laatste voorjaarsklassieker van 2017 ging zondagochtend in Luik van start met een indrukwekkende minuut stilte voor Michele Scarponi. De 37-jarige Italiaan kwam zaterdag om het leven door een ongeluk tijdens de training. Zijn emotionele ploeggenoten hadden zich met rouwbanden om hun arm opgesteld op de voorste rij. Ze gingen wel van start. Dat gold niet voor Wout Poels. De winnaar van vorig jaar ontbrak wegens een knieblessure.

Cookieinstellingen