Tom Dumoulin … een tijd niks en daarna de rest

Foto: screenshot

Tom Dumoulin heeft dinsdag in de tiende etappe van de Giro d’Italia stevig huisgehouden in het algemeen klassement.

In de tijdrit – Dumoulin’s specialisme – over 39,8 kilometer van Foligno naar Montefalco pakte hij soeverein de zege en zette hij zijn concurrenten in het algemeen klassement op flinke achterstand.

Dumoulin had voor het – voor hem gedroomde – parcours 50 minuten en 37 seconden nodig. Daarmee was hij 49 seconden sneller dan Geraint Thomas en 56 seconden sneller dan Bob Jungels.

Nairo Quintana kreeg 2 minuten en 53 seconden aan zijn broek en raakte zijn roze trui kwijt aan de Limburger. Bauke Mollema finishte als elfde in 52:54, Jos van Emden als negende in 52:52.

In het algemeen klassement gaat Tom Dumoulin nu aan kop met een voorsprong van 2 minuten en 23 seconden op nummer 2, Nairo Quintana. Bauke Mollema staat derde op 2 minuten en 38 seconden, Steven Kruijswijk tiende op 5 minuten en 19 seconden.

Er komen nog een aantal bergetappes aan, waarin Movistar, het team van Nairo Quintana, beslist de nodige aanvallen zal uitvoeren op de klassementsleider. Die zal proberen de schade zoveel mogelijk te beperken in de wetenschap dat aan het slot van deze Giro nog een tijdrit wacht…

Cookieinstellingen