Verstappen, Kramer of Dumoulin: wie wordt Sportman van het Jaar?

Foto: Getty Images/Red Bull Content Pool/Team Sunweb/Sasha Krotov [CC BY 3.0] via Wikimedia Commons

De drie Nederlandse topsporters Max Verstappen, Sven Kramer en Tom Dumoulin zijn genomineerd voor de titel Sportman van het Jaar.

Dat heeft een vakjury onder leiding van oud-volleyballer Bas van de Goor bepaald. De jury koos voor de drie nominaties uit een shortlist die was opgesteld door de NOS en NOC*NSF, de organisatoren van het Sportgala.

Bij de vrouwen bleven zeilster Marit Bouwmeester, wegwielrenster Anna van der Breggen en atlete Dafne Schippers over. De stemming is op 19 december, voorafgaand aan het gala in de Amsterdamse RAI. Sporters stemmen daar op sporters, de genodigde bondscoaches doen dat voor de coachprijs. Hun aandeel bepaalt 50 procent van de keuze. De individuele vakjuryleden, onder wie Guus Hiddink en Pieter van den Hoogenband, bepalen de andere helft van de keuze.

Voor de titel Paralympische sporter van het Jaar zijn rolstoeltennisster Diede de Groot, zitskiër Jeroen Kampschreur en paratriatleet en handbiker Jetze Plat genomineerd. De prijs voor de beste ploeg gaat naar het nationale mannenhockeyteam, de aflossingsploeg van de shorttrackmannen of het Nederlands vrouwenvoetbalteam. De strijd om de titel Coach van het Jaar gaat tussen Jac Orie (langebaanschaatsen), Jeroen Otter (shorttrack) en Sarina Wiegman (vrouwenvoetbal).

“2017 was een succesvol jaar, met prachtige prestaties op grote evenementen”, aldus Van de Goor. “Het is moeilijk om in elke categorie de genomineerden aan te moeten wijzen. Er zijn veel goede discussies gevoerd binnen de vakjury. Iedereen brengt daarbij zijn eigen visie en ervaring mee. We beoordelen onder andere op criteria als prestatiedichtheid, het niveau van een evenement en de mondiale spreiding van de sport op topniveau.”

Foto: Getty Images/Red Bull Content Pool/Team Sunweb/Sasha Krotov [CC BY 3.0] via Wikimedia Commons

Cookieinstellingen