Helden Orde voor Steven Rooks en postuum voor Louis Motké.

V.l.n.r.: Jos Bessems, Michel van Dijke, Ruud Motké en Steven Rooks.
V.l.n.r.: Jos Bessems, Michel van Dijke, Ruud Motké en Steven Rooks.
Foto: © SportEveFoto

Zaterdag 25 mei werden tijdens de ForYouTour ten bate van het het Jeugdfietsen twee Helden Ordes uitgereikt.

Sinds 2016 wordt tijdens de ForYouTour op de wielerbaan in Geleen de Helden Orde uitgereikt. Die komt toe aan mensen die veel hebben betekend of nog steeds betekenen voor de wielersport. Zaterdag 25 mei reikte Jos Bessems (wethouder van Sport in Gemeente Sittard-Geleen) twee Ordes uit: een aan Steven Rooks (voormalig profwielrenner) en postuum ook een aan Louis Motké (Limburgse wielrenner).Die laatste werd in ontvangst werd genomen door diens zoon Ruud Motké.

Steven Rooks brak in 1983 door zijn overwinning in de klassieker Luik-Bastenaken-Luik in één klap door. Datzelfde jaar deed hij ook voor de eerste keer mee aan de Le Tour de France, maar reed hem niet uit. Een 25e plaats in 1985 en een 9e in 1986 volgden.

In 1988 behaalde Rooks zijn grootste Toursuccessen. Hij vocht dat jaar met Pedro Delgado om de eindzege. Hij werd tweede en won de etappe naar Alpe d’Huez, het bergklassement en het combinatieklassement. Later dat jaar won hij ook het kampioenschap van Zürich.

Na zijn actieve loopbaan als renner blijft Rooks verbonden met de wielersport. Zo werkt hij jaren tijdens diverse wielerwedstrijden als co-commentator en analist voor de NOS.

In 1999 keert hij terug bij TVM, waar hij de rol van ploegleider gaat vervullen. Na de opheffing van deze ploeg houdt Rooks zich bezig met het organiseren van wielerclinics in binnen- en buitenland. Ook organiseert hij samen met Jansen Event-Sportmanagement de Steven Rooks Challenge, een cyclotoeristische toertocht in Zuid Limburg en steunt hij als ambassadeur de Giro di Kika. Daarnaast is hij als commercieel manager verbonden aan twee wielerteams: Destil Piels en Parkhotel Valkenburg.

Louis Motké werd 101 jaar geleden – op op 31 mei 1918 – geboren in Roermond. Hij overleed op op 20 december 1988, 70 jaar oud, in Maastricht.

Motké was als amateurwielrenner een product van de voor de Tweede Wereldoorlog zeer bekende Roermondse wielerbaan, waar hij samen met zijn wielermaatje Piet Gommans successen boekte in koppelkoersen en achtervolging. Hij was professional van 1936 tot 1949. Zijn grootste successen zijn de beide titels als Nederland kampioen op de weg bij de profs in 1940 en 1941. Na zijn wielerloopbaan trainde hij de jeugd bij Wielerclub De Ster en was hij ploegleider. Motké had een meubelzaak in Genhout.

Overwinningen en ereplaatsen
1940 – 1e in NK op de weg, profs
1941 – 1e in NK op de weg, profs
1947 – 3e in de Acht van Chaam.

Na de overhandiging van de Helden Orde werd een brief voorgelezen die de zieke Ad Wijnands (voormalig wielrenner) over Louis Motké had geschreven.

Ad Wijnands over Louis Motké

Als ik de naam Louis Motké hoor dan krijg ik kippenvel over mijn hele lijf uit respect voor Louis.

Louis de ondernemer

Louis was een subliem succesvol ondernemer die zijn tijd ver vooruit was. Maar bovenal was Louis een excellent directeur die zijn werknemers waardeerde en dat ook liet blijken. Louis stond tussen zijn personeel en niet er boven. Nu zou hij nog perfect een reclamecampagne kunnen doen over hoe je omgaat met je personeel.

Louis als sponsor: NK

Waar koers was daar was Louis Motké meubelen als sponsor in de vorm van bijvoorbeeld een spandoek bij de meet. Het Louis Motké Jeugdtournooi was een ieder jaar terugkomend wielerfeest op de Wielerbaan in Geleen. Ook was hij de sponsor van de leidersprijs, de renner die in een jaar de meeste overwinningen behaalde won de Louis Motké meubelen leidersprijs. Ook op menselijk vlak heeft Louis veel mensen geholpen op velerlei manieren.

De Wielerploeg

Louis Motké heeft ook een amateurwielerploeg gehad, Elite Meubel Ketting Shimano met nationalen en provinciale toprenners. Ontstaan op de Louis Motké manier. Door het wegvallen van de hoofdsponsor zou deze ploeg niet kunnen bestaan en dus Zei Louis “dan help ik jullie als hoofdsponsor”.

Vanuit Genhout iedere week groepstrainingen en ik was toen nog junior en mocht natuurlijk meetrainen van Louis.

Wcl. De Ster Geleen:

Louis Motké en Hub Vinken waren in de club onze trainers, hetgeen voor die tijd uitzonderlijk genoemd mag worden. Het hele jaar door tweemaal per week stonden de heren in een lichtgroen trainingspak, vaak geholpen door Frans Bouman, vol passie de kids te trainen. Weer of geen weer er was altijd een activiteit.

Ook begeleidde Louis ons in de wedstrijden die verder weg werden verreden. Tijdens meerdaagse wedstrijden ging Louis mee. Slapen in de grote tent tijdens de een week durende Muggenronde mag ik niet vergeten te noemen. Tijdens deze dagen stond Louis waar hulp nodig was te helpen. Keuken, tentopbouw, begeleider op de fiets etc.

Je mag rustig stellen dat Wielerclub De Ster door Louis Motké en Hub Vinken een van de grootste clubs in Nederland was toentertijd.

Graag zou ik Wielerbaan Geleen in de persoon van Michel van Dijke willen vragen de leidersprijs in te voeren tijdens de wielerbaan wedstrijden. Met als noemer: Louis Motké Leidersprijs.

Degene die in een jaar de wedstrijd het meeste als eerste de lijn passeert wint de Louis Motke Leidersprijs

Talent, passie en samenwerking: dat was Louis Motké, een groots mens.

Stichting Wielerbaan Geleen geeft aan per direct een klassement te vernoemen naar Motké.

Cookieinstellingen