Fortuna Sittard zet PEC Zwolle eenvoudig opzij in bekerduel

Fortuna Sittard heeft zich dinsdagavond ten koste van PEC Zwolle zonder problemen geplaatst voor de derde ronde in de strijd om de Toto KNVB-beker.

Het elftal van coach Sjors Ultee kende een uitstekende start en zette PEC vanaf het eerste fluitsignaal zwaar onder druk. Dat leidde tot prima kansen voor Ciss, Diemers en Karjalainen. In de 17e minuut brak Bassala Sambou de ban. Hij rondde een prachtige aanval van Fortuna Sittard, die begon bij Mark Diemers, af met een dik verdiende treffer. Rasmus Karjalainen verdubbelde de voorsprong van Fortuna Sittard in de 43e minuut. De Zwollenaren had in de eerste helft helemaal niks in te brengen en mochten van geluk spreken dat de achterstand bij het rustsignaal niet groter was dan 2-0.

Fortuna Sittard was in de tweede helft stukken minder dominant. PEC Zwolle gaf beduidend meer tegengas en ging op zoek naar de aansluitingstreffer. Azbe Jug wist die in de 56e minuut te voorkomen door een goed genomen vrije trap van PEC knap te stoppen. Aan de andere kant zag Mark Diemers een vrije trap in de 71e minuut door toedoen van Lachman van PEC achter doelman Zetterer in het doel belanden, waarmee de wedstrijd wel gespeeld was. In de 88e minuut kreeg Bassala Sambou nog een enorme kans op de 4-0, maar hij schoot van dichtbij de voorzet van Felix Passlack over het doel.

Behalve een volgende thuiszege plus een vervolg in de bekercompetitie was er nóg een mooie opsteker. Wessel Dammers begon in de basis en liet zien dat hij zijn oude vorm weer te pakken begint te krijgen. In de 70 minuten dat hij speelde ontpopte hij zich weer tot de regisseur van de Fortuna-defensie die hij in de eerste helft van het vorig seizoen was, tot het moment dat hij die zware knieblessure opliep in de winterstop, nu bijna een jaar geleden. Die zware tegenslag lijkt nu eindelijk achter de rug.

Opstelling Fortuna Sittard: Azbe Jug, Felix Passlack, Branislav Ninaj, Wessel Dammers (70′ Martin Angha), George Cox (84′ Clint Essers), Jorrit Smeets, Tesfaldet Tekie, Rasmus Karjalainen (74′ Alex Carbonell), Bassala Sambou, Mark Diemers, Amadou Ciss. Ook Fortuna Sittard-coach Sjors Ultee kreeg een gele kaart wegens commentaar op de leiding.

Scheidsrechter Bax trok geel voor George Cox, Jorrit Smeets en Alex Carbonell van Fortuna Sittard en voor Dekker, Hamer en Van Crooy van PEC Zwolle.

De trekking voor de derde bekerronde (8e finales) vindt plaats op zaterdag 21 december.

Op diezelfde avond speelt Fortuna Sittard in Tilburg de laatste reguliere competitiewedstrijd vóór de winterstop tegen de verrassende nummer drie van de ranglijst: Willem II.