Verrassend podium in Grand Prix van Italië

Max Verstappen heeft de Formule 1 Grand Prix van Italië in Monza niet afgemaakt. Hij viel met technische problemen uit in ronde 31.

De Limburger kende een slechte start en viel in de eerste ronde terug van de vijfde naar de zevende plek.

Eerste uitvaller van de dag werd Sebastian Vettel. De Ferraricoureur kreeg te maken met een geëxplodeerde remleiding, schoot rechtdoor in een chicane en moest vervolgens – gelukkigverder zonder brokken – de race staken. In de twintigste ronde viel Magnussen (Haas) uit met technische problemen. Tijdens de safety car situatie doken Giovinazzi en Hamilton – tot dat moment leider in de race – te vroeg de pitstraat in en dat kwam beide coureurs op een stop and go penalty van 10 seconden te staan.

De straf werd ingelost na een rode vlag in ronde 25, nadat Charles Leclerc op hoge snelheid de bandenmuur in vloog. De Ferraricoureur kwam er zonder kleerscheuren vanaf. De race werd stilgelegd en werd om 16:20 uur hervat met een staande start op de startgrid. De startvolgorde werd bepaald door de stand in ronde 24. Zeven ronden na die herstart was de race voor Verstappen voorbij. Hij verloor elke ronde seconden tijd, Red Bull haalde Verstappen de pitstraat in maar kon het probleem niet oplossen. Monza en Red Bull bleek ook dit jaar geen goede mix. Het team uit Milton-Keynes scoorde deze reis nul punten.

De tijdstraf had voor Hamilton tot gevolg dat hij bij terugkeer op de baan het hele veld voor zich had. De Brit knokte zich terug naar plek zeven en pakte een extra punt omdat hij de snelste raceronde liet noteren. Zijn teamgenoot Valtteri Bottas finishte als vijfde.

Al met al was het een race om je bij te verkneukelen: ditmaal eens een podium zonder Mercedes en Red Bull en een finale waarin de op kop rijdende Pierre Gasly (Alpha Tauri) knokte om Carlos Sainz (McLaren) van het lijf te houden. De Fransman hield het hoofd koel en zo sleepte Verstappen’s voormalige ploegmaat bij Red Bull de eerste Grand Prix overwinning van zijn carrière in de wacht. Tweede werd Carlos Sainz, Lance Stroll (Racing Point Mercedes) pakte de derde plek.