Van Vleuten wint na Giro en Tour nu ook Vuelta

Foto: SGN

Annemiek van Vleuten heeft na de Giro d’Italia Donne en de Tour de France ook de Challenge by La Vuelta gewonnen, de vijfdaagse rittenkoers die wordt gehouden in de laatste week van de Ronde van Spanje voor mannen.

In de laatste etappe, een criterium in Madrid over zeventien rondes van 5,8 kilometer, kwam de leidende positie van de 39-jarige renster van Movistar zoals verwacht niet meer in gevaar. De rit werd gewonnen door de Italiaanse wereldkampioene Elisa Balsamo. De renster van Trek-Segafredo hield in de massasprint de Belgische Lotte Kopecky en de Italiaanse Marta Bastianelli achter zich. Het was de negende overwinning van dit jaar voor Balsamo.

In het eindklassement had Van Vleuten een voorsprong van 1 minuut en 44 seconden op de Italiaanse Elisa Longo Borghini. Demi Vollering, tweede in de Tour de France, sloot de Vuelta af als derde. Van Vleuten had donderdag in een zware bergetappe de leiderstrui veroverd en was de slotetappe met een veilige marge begonnen. Daarin was één serieuze ontsnapping met vier rensters onder wie Nina Buijsman en oud-schaatsster Carlijn Achtereekte. Met name Trek zorgde ervoor dat het viertal nooit ver weg liep. Het werk werd door Balsamo beloond.

Van Vleuten heeft aangekondigd nog één jaar door te gaan met wielrennen. Dit jaar volgen nog de individuele tijdrit, de wegwedstrijd en de gemengde ploegentijdrit op de WK in Australië. In 2019 werd ze wereldkampioen op de weg, de jaren ervoor veroverde ze twee keer de mondiale titel tijdrijden.

Van Vleuten was na een hoogtestage vooral nieuwsgierig naar haar vorm. “Ik ga nu met goed gevoel naar Australië”, vertelde ze bij de NOS. “Met name door de tweede etappe. Het is altijd maar afwachten, je komt altijd terug van een hoogtestage met een beetje vermoeidheid in je lijf. De vraagtekens zijn een beetje weg. Ik ben nu al supertrots op dit seizoen. Ook op hoe ik me hier na de Tour heb kunnen herpakken.”

Het WK is na de Giro en de Tour haar derde grote doel van dit jaar. “De ritten waren hier steeds laat. Ik heb drie dagen op rij bijgetraind ’s morgens vroeg. Ook een beetje om in het ritme te komen voor Australië.”

Reacties

Cookieinstellingen