Fortuna Sittard wint in bizar duel van SC Cambuur

Fortuna Sittard heeft vanmiddag in Leeuwarden prima zaken gedaan door het belangrijke duel met SC Cambuur met 1-2 te winnen.

De thuisploeg zette Fortuna de eerste 10 minuten van de wedstrijd onder druk maar kreeg geen scoringskansen. Gaandeweg de eerste helft nam Fortuna Sittard het heft in handen. In de 18e minuut leek Fortuna op voorsprong te komen, maar het doelpunt van Iñigo Cordoba werd afgekeurd wegens buitenspel. Na balverlies van Fortuna op de helft van de Friezen stoomde Bangura op en mocht Hoedemakers tegen de verhouding in de 1-0 voor SC Cambuur binnenschieten.

Na rust kwam Cambuur opnieuw fel uit de startblokken, met in korte tijd een serie hoekschoppen, maar geen doelpunten als resultaat. Vervolgens was het Fortuna Sittard dat op jacht naar de gelijkmaker de dienst uitmaakte. Nadat Yilmaz in het Friese strafschopgebied onderuit werd gehaald liet scheidsrechter Manschot doorspelen. De counter eindigde in eerste instantie in tranen voor Fortuna Sittard: Rodrigo Guth kreeg een directe rode kaart omdat hij een Cambuurspeler een scoringskans ontnam en Manschot legde de bal op de stip. Protesten van Fortuna en ingrijpen van de VAR leidden er echter toe dat de strafschop voor Cambuur niet doorging, dat de rode kaart werden ingetrokken én dat Fortuna Sittard aan de andere kant van het veld een penalty kreeg voor de genoemde overtreding op Burak Yilmaz. De spits nam zoals gewoonlijk zelf de penalty en faalde wederom niet, al zat doelman Ruiter er heel erg dicht bij. Na de gelijkmaker rook Fortuna de winst. In de 81e minuut zag Thomas Buitink zijn treffer afgekeurd worden wegens buitenspel, maar vier minuten later kwam Fortuna Sittard dan toch op voorsprong via een treffer van Iñigo Córdoba. Vervolgens leek Cambuur andermaal een penalty te krijgen, maar de VAR oordeelde opnieuw in het voordeel van Fortuna Sittard, dat kort daarvoor via Yilmaz nog dicht bij de 1-3 was gekomen. De 38-jarige spits zag de bal op de lat belanden. En ook rechtsback Ivo Pinto kwam – vrij voor doelman Ruiter van SC Cambuur – niet tot scoren.

Fortuna Sittard kreeg met deze belangrijke overwinning loon naar werken. Het publiek zag een wedstrijd vol inzet van beide kanten. De meegereisde supporters zullen de 306 kilometer lange terugreis vandaag niet als een straf ervaren.

Opstelling Fortuna Sittard: Ivor Pandur, Ivo Pinto, Dimitrios Siovas, Rodrigo Guth, George Cox, Arianit Ferati (66′ Thomas Buitink), Kristijan Bistrovic, Oguzhan Özyakup (90′ Dogan Erdogan), Iñigo Córdoba (90’+8 Deroy Duarte), Úmaro Embaló (66′ Tijjani Noslin) en Burak Yilmaz.

Scheidsrechter Jeroen Manschot trok geel voor Burak Yilmaz, George Cox, Dimitrios Siovas en Thomas Buitink van Fortuna Sittard en voor Bergsma en Uldrikis van SC Cambuur.

Fortuna Sittard speelt op vrijdag 3 februari om 20:00 uur thuis tegen Sparta Rotterdam.