Max Verstappen wint chaotische Grand Prix van Australië

Foto: © Getty Images / Red Bull Content Pool

Red Bull-coureur Max Verstappen heeft vandaag op het stratencircuit van Melbourne de Formule 1 Grand Prix van Australië gewonnen.

Het is de eerste keer dat Verstappen de Australische Grand Prix op zijn naam wist te schrijven. Vorig jaar haalde hij de finish niet.

Max Verstappen kende vanaf pole position een slechte start en zag zichzelf voorbijgestoken worden door de Mercedes-coureurs George Russell en Lewis Hamilton.

In de beginfase viel Ferrari-coureur Charles Leclerc uit nadat hij door een touché in de grindbak belandde. George Russell besloot tot een vroege pitstop en stapte in de achtste ronde over naar de hardste bandensoort, Hamilton en Verstappen bleven buiten. Kort daarna crashte Albon. De race werd stilgelegd en er kwam een staande herstart, waarbij ook Hamilton en Verstappen overstapten op het hardste rubber. Opnieuw was Hamilton beter weg dan Verstappen, maar de Nederlander passeerde de Brit in de twaalfde ronde van de race, om vervolgens weg te rijden.

Even later werd George Russell de derde coureur die de race moest staken. De Mercedes kampte met motorische problemen.

De meeste actie speelde zich af achter de ruim aan kop liggende Verstappen, die zich met zijn voorsprong zelfs nog een uitstapje (ten gevolge van blokkerende wielen) buiten de baan kon permitteren. Verstappens teamgenoot Sergio Perez, die vanuit de pitstraat was gestart na zijn vroege uitvalbeurt tijdens de kwalificatie, stoomde ondertussen gestaag op naar de zevende plaats. De Mexicaan pakte een extra punt voor de snelste raceronde.

Door een crash van Magnussen (Haas) drie ronden voor het einde van de race was er opnieuw een rode vlag. Daarmee leek de Australische Grand Prix te worden beslecht met opnieuw een staande start, gevolgd door een sprintrace over drie ronden. Alle coureurs startten op gebruikte softs, alleen Perez had nog een setje nieuwe softs.

Ditmaal wist Verstappen zijn koppositie bij de herstart te behouden, maar kort na de start was er opnieuw een rode vlag. Beide Alpines crashten en ook de AlphaTauri van de Nederlander Nyck de Vries valt uit.

De raceleiding besloot tot een rijdende herstart achter de safety car, waarbij inhalen niet meer was toegestaan. Verstappen won daarmee de race, Lewis Hamilton finishte als tweede en de Spanjaard Fernando Alonso (Aston Martin) finishte als derde. Door het uitvallen van Pierre Gasly finishte Perez als zesde.

Over drie weken, op zondag 28 april, wordt in Azerbeidzjan de vierde Grand Prix van het seizoen verreden.

Cookieinstellingen