Amber Schiffeleers op jacht naar klimgoud op NK Boulder

Foto: © Sytse van Slooten

Klimtalent Amber Schiffelers haalde in 2022 een tweede plaats en in 2023 een vijfde plaats bij de junioren NK Boulder.

In 2024, haar eerste jaar bij de seniorenklimmers, moet het voor de 19-jarige Sittardse dan echt gebeuren op het NK Boulder: een gouden medaille. Kan de topklimmer van het Nederlandse Team aanstaande zaterdag 3 februari een greep doen naar de nationale bouldertitel en Limburg trots maken?

Ervaring

Steevast behoorde Amber dit seizoen tot de beste klimmers van de nationale bouldercompetitie. In alle drie de wedstrijden reikte ze tot de finale, dat resulteerde in een derde plaats in de competitie-eindstand. Maar een eerste plaats zat er telkens niet in. Die moest ze bijvoorbeeld laten aan leeftijdsgenoot en vriendin Lisa Klem. Waarom Amber als enige Limburgse klimmer op het NK zaterdag in de Haagse Boulderhal de Campus toch een behoorlijke kans maakt?

Amber weet wat het is om op grote podia te presteren. Ze doet voor de derde keer op rij mee aan het NK Boulder, maar bovendien schitterde de negentienjarige het afgelopen jaar in internationale wedstrijden. Zo werd ze bij haar debuut op het Jeugd WK Boulder meteen negende. En op een Continental Youth Cup in Oostenrijk werd ze tweede. Kortom: de kwaliteit en ervaring zijn ruimschoots aanwezig. Het is voor Amber nu tijd dat het ook op nationaal niveau eruit komt.

Boulderen

Boulderen is een sport voor iedereen, want de routes aan de 4,5 meter hoge klimmuren zijn van elk niveau. Hoe moeilijk het is, hangt af van meerdere factoren zoals de afstand tussen grepen en de grootte van de grepen. Steeds meer mensen doen aan boulder, zo’n 100.000 mensen weten in Nederland de weg te vinden naar ongeveer 80 klim- en boulderhallen. Ook kenmerkend voor de sport: het is fitness voor je lichaam én je brein. Eerst los je de puzzel op in je hoofd: hoe moet je de boulder beklimmen? Daarna komt het fysieke gedeelte en ga je de wand in.

Cookieinstellingen