Geleense Esmee Bonsen (15) jongste deelnemer en favoriet op NK Lead

18 mei , 8:00 Sport
esmee bonten foto sytske
Met haar 15 jaar is ze de jongste van alle 26 klimmers, maar Esmee Bonsen is tegelijk ook een grote kanshebber voor de nationale titel Lead.
Ze won de nationale Leadcompetitie met overmacht en kan via het NK Lead 2024 haar droom laten uitkomen: internationale wedstrijden gaan klimmen. Haar goede vriendin Bente Schiffeleers (16) en Jochem Kissels (17) uit Sittard zijn de andere twee Limburgse klimmers.

'Esmee is gewoon beter'

Bente en Esmee zijn vriendinnen en gunnen elkaar, al zijn ze ook concurrenten, het beste. Dat bleek tijdens Lead 2
in Arnhem, die werd gewonnen door Esmee. Omdat de jury meeging in een bezwaar van Esmee over de halve finale, ging Esmee naar de finale en vloog Bente er alsnog uit. Waarop Bente zei: "Esmee is gewoon beter."
Voor Esmee was het de opmaat naar de eerste van haar twee zeges in de nationale Leadcompetitie
. Die won ze uiteindelijk zo ruim, dat de vraag is wie deze nog zo jonge klimmer van de nationale titel af kan houden. Bekroont Esmee haar topseizoen, dan mag ze gaan doen waar ze van droomt: internationale wedstrijden klimmen.
jochem kissels en amber schiffelers
Jochem Kissels & Bente Schiffeleers - Foto: © Sytse van Slooten

Jochem Kissels

Voor de tweede keer doet Jochem mee aan het NK Lead en dit keer hoopt hij in de top tien te eindigen. Dat zou iets hoger zijn dan in de competitie, waarin hij elfde werd. Dat was net genoeg om zich te plaatsen voor het NK.