Tom Dumoulin eerste Nederlandse wereldkampioen tijdrijden

20 sep 2017, 17:50 Sport
tom dumoulin cor vos team sunweb
Tom Dumoulin heeft wielerhistorie geschreven tijdens een bijzonder spannend wereldkampioenschap tijdrijden in het Noorse Bergen.
De winnaar van de Giro d´Italia, en de BinckBank Tour pakte zondag met Sunweb al een gouden medaille tijdens de ploegentijdrit en deed dat vandaag tijdens de individuele tijdrit opnieuw en op indrukwekkende wijze. Ondanks het feit dat het aan het einde van de middag begon te regenen, waardoor de laatste renners een veel groter risico liepen om in de bochten onderuit te gaan, was de Limburger in staat om uit te blijven lopen op concurrenten die de tijdrit op een droog parcours konden afwerken. Hij begon met 40 seconden voorsprong aan de slotbeklimming naar de finish. Hij besloot vóór aanvang van die slotklim niet van fiets te wisselen, iets wat zijn teamgenoot Wilco Kelderman eerder wel deed.
Hij zette de winnende tijd neer van 44 minuten en 41 seconden en bleef daarmee de Sloveen Primož Roglič 57 tellen voor. Chris Froome werd derde op 1 minuut en 21 seconden achterstand. Wilco Kelderman finishte als zevende 1 minuut en 34 seconden achter wereldkampioen en teamgenoot Dumoulin.